2008. december 29., hétfő

Lyukkamerás kép síkfilmre

Íme, itt látható a Lomolitos Blog első filmre (és nem fotópapírra) készült lyukkamerás képe, meghajlás, taps:

Régóta tulajdonosa vagyok egy csomag 10x15-ös FOMAPAN 100 síkfilmnek, de csak most kísérleteztem vele először. Természetesen lyukkamerás képet készítettem, vagy legalábbis azt szerettem volna, de amint a fenti elkészült kép mutatja, van hova fejlődni ezen a téren.

Kicsit macerás a síkfilmes buherátorok élete, ugyanis teljesen sötétben kell a nyersanyagot a "gépbe" tölteni, és az expozíciós időt is nehéz eltalálni. Ennél még nehezebb a hívás művelete, mivel ezt is sötétben kell megoldani. Ilford Ilfotec DD-X hívóm van éppen, már ha ez valakinek mond valamit (nekem nem túl sokat sajnos, csak annyit, hogy finomszemcsés hívó vegyszer), és hiába hívtam a filmet legalább 10 percig, a negatív nagyon halovány lett, kontraszt nulla, pedig az expozíciós idő fél perc volt, ami majdnem egy fotópapírnak is elég, napsütésben, márpedig a fotópapír emlékeim szerint körülbelül 3 - 5 DIN-es érzékenységű. Látszik is a negatív közepén az a sötét kerek folt, ami a túlexponálás biztos jele.

FOMAPAN 100 síkfilm
Fényképez a lyukkamera
Az előhívott film
Ezt látja a 35 mm-es kamera

Olyan benyomásom van, mintha ehhez a síkfilmhez valamilyen más hívó kellene, vagy mittudomén.

Aki repetázni szeretne, annak itt egy másik kép, ez egy konyhai enteriőr, már ha a konyhánk megérdemli ezt a fellengzős kifejezést. A technika ugyanaz, az expozíciós idő 6 perc, az eredmény pedig ugyanolyan halovány kép. Kicsit olyan, mintha egy szakasz láncdohányos bulizott volna a helyszínen. De azért érdekes.

5 megjegyzés:

  1. Szia! Azt nem tudom, tudod -e, hogy adott lyukmérethez nem mindegy, milyen távolságra teszed a filmet, hogy optimális legyen. Ha nagy filmre akarsz vetíteni, vagy vékony anyagon kell lyukat ejteni (hogy nagyobb legyen a látószög), és esetleg nagyobb lyuk kell, hogy távolabb lehesen tenni a filmet.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nekem csak egy lyukam van. :) Viszont többféle dobozzal használtam már, olyannal is, ahol egész közel van a negatív a lyukhoz, és olyannal is, ahol sokkal messzebb. Az képek élessége ugyanolyannak tűnik, de a látószög, és a torzulás jelentősen eltér.

    VálaszTörlés
  3. probalj Ilfor Monocrophen elohivot, kozepes elessegre es strapabiro filmre terveztek. az hp5-okat azzal szoktak utni.

    Lukmeret es tavolsag lehet tenyezo a kozepen tulexponalasra de az elohivas inkabb gyanus.

    bar ki tudja... megiscsak egy dobozrol beszelunk amin lyuk van :))) nem egy Hasselbladrol...

    VálaszTörlés
  4. bovebb itt
    http://www.ilfordphoto.com/photocommunity/forums/theforum/forum.asp?FORUM_ID=8

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a linket, és a tanácsot!

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...