2008. december 29., hétfő, 17:00

Lyukkamerás kép síkfilmre

Íme, itt látható a Lomolitos Blog első filmre (és nem fotópapírra) készült lyukkamerás képe, meghajlás, taps: Lyukkamera Régóta tulajdonosa vagyok egy csomag 10x15-ös FOMAPAN 100-as síkfilmnek, de csak most kísérleteztem vele először. Természetesen lyukkamerás képet készítettem, vagy legalábbis azt szerettem volna, de amint a fenti elkészült kép mutatja, van hova fejlődni ezen a téren.
Kicsit macerás a síkfilmes buherátorok élete, ugyanis teljesen sötétben kell a nyersanyagot a "gépbe" tölteni, és az expozíciós időt is nehéz eltalálni. Ennél még nehezebb a hívás művelete, mivel ezt is sötétben kell megoldani. Ilford Ilfotec DD-X hívóm van éppen, már ha ez valakinek mond valamit (nekem nem túl sokat sajnos, csak annyit, hogy finomszemcsés hívó vegyszer), és hiába hívtam a filmet legalább 10 percig, a negatív nagyon halovány lett, kontraszt nulla, pedig az expozíciós idő fél perc volt, ami majdnem egy fotópapírnak is elég, napsütésben, márpedig a fotópapír emlékeim szerint körülbelül 3 - 5 DIN-es érzékenységű. Látszik is a negatív közepén az a sötét kerek folt, ami a túlexponálás biztos jele.
Lyukkamera
FOMAPAN 100 síkfilm
Lyukkamera
Fényképez a lyukkamera
Lyukkamera
Az előhívott síkfilm
Lyukkamera
Ezt látja a 35 mm-es kamera
Olyan benyomásom van, mintha ehhez a síkfilmhez valamilyen más hívó kellene, vagy mittudomén.
Aki repetázni szeretne, annak itt egy másik kép, ez egy konyhai enteriőr, már ha a konyhánk megérdemli ezt a fellengzős kifejezést. A technika ugyanaz, az expozíciós idő 6 perc, az eredmény pedig ugyanolyan halovány kép. Kicsit olyan, mintha egy szakasz láncdohányos bulizott volna a helyszínen. De azért érdekes. Lyukkamera

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Azt nem tudom, tudod -e, hogy adott lyukmérethez nem mindegy, milyen távolságra teszed a filmet, hogy optimális legyen. Ha nagy filmre akarsz vetíteni, vagy vékony anyagon kell lyukat ejteni (hogy nagyobb legyen a látószög), és esetleg nagyobb lyuk kell, hogy távolabb lehesen tenni a filmet.

Gyulus írta...

Sajnos nekem csak egy lyukam van. :) Viszont többféle dobozzal használtam már, olyannal is, ahol egész közel van a negatív a lyukhoz, és olyannal is, ahol sokkal messzebb. Az képek élessége ugyanolyannak tűnik, de a látószög, és a torzulás jelentősen eltér.

Névtelen írta...

probalj Ilfor Monocrophen elohivot, kozepes elessegre es strapabiro filmre terveztek. az hp5-okat azzal szoktak utni.

Lukmeret es tavolsag lehet tenyezo a kozepen tulexponalasra de az elohivas inkabb gyanus.

bar ki tudja... megiscsak egy dobozrol beszelunk amin lyuk van :))) nem egy Hasselbladrol...

Névtelen írta...

bovebb itt
http://www.ilfordphoto.com/photocommunity/forums/theforum/forum.asp?FORUM_ID=8

Gyulus írta...

Köszönöm a linket, és a tanácsot!

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/