2008. szeptember 8., hétfő

Szmena 8M - a letakart objektív

Ahogy az az előzőekben kiderült, érdekes dolgokat lehet úgy fényképezni, hogy ugyanarra a képkockára kétszer exponálunk, hol az objektív egyik felét letakarva, hol a másikat. Ehhez persze olyan gép kell, amivel akárhányat tudunk fotózni ugyanarra a képre. Ilyen gép például a Szmena 8M. Volt egy AGFA Optima Prestige 100-as filmem, ezt használtam fel, bízva a Szmena jó objektívjében, hátha jó minőségű, szemcsézetlen képeket kapok. Ahol jól eltaláltam az expozíciós időt, és az élességet, ott azt is kaptam.

A fotós svájcibicskája a fekete szigetelőszalag. Ebből, és némi vastag papírból készült az előtét. A recept egyszerű: egy széles papírcsíkot körbetekerünk az objektívnek azon a részén, ahol a mélységélesség skála van, és szigetelőszalaggal megragasztjuk.

Ezután már csak annyi a dolog, hogy az így kapott henger egyik felét a fekete szigetelőszalaggal lefedjük. Kis kényelmetlenség, hogy élességet, záridőt és távolságot csak úgy tudunk változtatni, ha az eszközt levesszük. Két egymás utáni fotózáskor viszont előfordul, hogy elfelejtjük, hogy melyik oldalon állt a maszk, és véletlenül ugyanoda tesszük vissza. Én a 36 képből kétszer jártam így. Ilyes esetben a kép egyik oldalán egy nagy feketeség látszik, a másikon meg egy szimpla képrészlet.

Jobb oldalt látja
Bal oldalt látja :)

Íme, itt vannak a képek. Érdekes, és sikeres kísérlet a harmadik kép, két autó összefotózása, valamint az ötödik képen a megduplázódott család.

Ezt a játékot lehet úgy is játszani, hogy a képek két felére teljesen más témát fotózunk, és majd a végén látjuk meg, hogy mi lett, és úgy is, hogy nagyjából ugyanott, ugyanazt fotózzuk kétszer. Én ez utóbbit választottam, már csak azért is, mert életszerűbb azonnal elfotózni egy képet kétszer. A 20. számú képen pont az látszik, hogy a kép két felén ugyanannak a témának a két fele van, és csak középen látszik valami duplázódás.


A sorozat vége felé több olyan multiexpoziciós kép van, ahol nincs letakarás, és a két utolsó képen nincs többszörös exponálás sem, sőt, a legutolsó kép igazi ritkaság, szmenás screenshot a Lomolitos blogról, a háttérben Ubuntu desktop. Készült "B" záridővel, az asztalhoz szorított géppel, kb. két másodperces expozíciós idővel.

7 megjegyzés:

  1. Szia.
    Lenne egy kérdésem egy problémával kapcsolatban. 24 es film smenában elfotózva, majd nagy meglepetésemre nem tudom vissza tekerni. Felhúzom a tekerő tárcsát, de voltaképpen semerre nem tudom tekerni. Van valami trükkje, vagy egyszerűen csak vacak az enyém vagy is ez is :) Tudsz segíteni?

    VálaszTörlés
  2. Szia, emlékeim szerint tekerés közben az exponálógombot is kell nyomni.

    VálaszTörlés
  3. Ó a fenébe nem megy. Kénytelen leszek szét barmolni. Más ötlet esetleg? :(

    VálaszTörlés
  4. Hoho..... már jó is csak be volt ragadva de nagyon... :) Köszi.
    Egyébként nagyon tetszik az a metró megállós fotó.

    VálaszTörlés
  5. hello Gyulus
    vettem ma egy smena 8M-et, jól átvizsgáltam a bolhapiacon minden részét, de csak itthon vaettem észre, hogy elég laza az objektíve túl könnyen lehet tekergetni... ez normális? nem mondanám, hogy lötyög, de eléggé laza... tudok rajta vmitz állítani, avgy ez normális?
    kösz

    VálaszTörlés
  6. a fenébe....lehet jobban meg kelett volna vizsgálnom mielőtt megveszem :(
    most észleltem egy másik hibát is...ugye van a házban az a kis fogaskerék ami beleakad a film lyukacskáiba, és az hajtja meg a filmszámláló lapot. Namost sajnos ugy vettem észre, hogy akad...
    tekergetem a kis kereket, és van amikor egyszerűen megakad 6-nál, és ha visszafelé tekerem 12-nél :/
    mit tudok tenni? én sajnos nem vagyok olyan penge hogy szétszerelem és aztán megjavítom...
    tudsz valami alternatív megoldaást ajánlani?

    VálaszTörlés
  7. az első metróállomásos kép nem semmi!

    a képet úgy csináltad hogy ferdén állítottad a szigetelőszalagot?

    amúgy nagyon tetszik ahogy összemosódik nem tudom hirtelem hogy van az egész.

    gratula a képhez!

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...