2008. augusztus 11., hétfő

Két ember - egy film

Fotós barátom, Dawn találta ki, hogy fotózzunk ketten egy filmre, mondván, hogy "van lejárt agfa ct precisa diám, ezt lehetne kereszthívni, szóval egyikünk elfotózná a tekercset, aztán oda adná a másiknak, aki szintén ráfotóz, és lőn csodák a filmen".

Az ötletet némi elektronikus egyeztetés (e-mail) követte, és az a lehetőség is felmerült, hogy mi lenne, ha az objektív egyik, illetve másik felét letakarnánk, és így a kockák egyik felén az ő képei, a másik felén meg az én képeim lennének. Ezek után vártam a postást, aki egy idő múlva hozta is a filmet. Az érdekesség kedvéért fogalmam sem volt arról, hogy Dawn barátom miket fotózott a filmre. (A képen a boríték kibontása látható. Igen, a fényképezőgép azért van odarakva, hogy a feladót ne lehessen látni.)

Részemről a konkrét fotózás nehezen akart beindulni, jó sokáig érlelgettem magamban a dolgot, hogy mit is kéne, hogy is kéne fényképezni, mert semmiképpen nem akartam elrontani, vagy ilyesmi.
A fő probléma az, hogy mitől fognak a második fényképezőgépben az egyes kockák ugyanoda kerülni, ahol az elsőben voltak. Kitaláltunk egy filctollas-nyilazós jelet, hogy a film befűzése lehetőleg mind a két gépen ugyanott kezdődjön, de hiába volt minden mesterkedés, a kockák bizony elég jól elcsúszkáltak. Az ellen nem véd... Persze nem biztos, hogy ez a dolog kárára vált, mindenesetre érdekes képek születtek. Néhány képen viszont nem nagyon látszik az, hogy kétszer fotózták.

Végül is ezek a lettek az egymásrafotózott képekből. Vannak olyan képek, kettő, amik kétszer szerepelnek, különböző színvilággal. Ez az eltérő szkennelési beállítások miatt van, próbálkoztam többféleképpen szkennelni, és ezeknél nem tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb.

A játék másik fele, a leragasztott objektívvel készült képek pedig itt alant láthatók.

Dawn barátom Cosina CX-2 gépe, leragasztott objektívvel
Az én Lomo LC-A gépem, leragasztott objektívvel

A képek bal oldalát Dawn barátom fotózta, a jobbat én, utólag. Van ezek között egy-két nagyon érdekes párosítás, például az ötödik, amin balra egy vasúti átjáró, vagy fénysorompó van, jobbra meg a Nyugati pályaudvar homlokzata. A negyedik képen meg merő véletlenségből biciklik ábrázolódtak. Említésre méltó még az második képen a Mamut (az egy pláza) belső udvara egy lófej társaságában.


Áthozott kommentek:

ksonimar - http://ksonimarphoto.freeblog.hu/ 2008.08.13. 11:27:41
-húúúú, hát nagyon vad, érdekes képek születtek! :) tökjó!

nak - http://nakedeye.blog.hu 2008.08.14. 01:35:57
ez zseniális játék, és persze a legjobb, hogy magában is játszhatja az ember (persze akkor máshová esik a hangsúly, precízebb, de talán kevésbé izgalmas dolgokat lehet talán alkotni)

dawn - http://dawn.freeblog.hu 2008.08.17. 10:01:59
fúúú ez az objektív letakarós Nagggyon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...