2009. január 28., szerda

Millenáris park lyukkamerával

A hónap elején volt szó a Corina nevezetű cseh fényképezőgépből előállított szépséges lyukkameráról, amit először fekete-fehér fotópapírral próbáltam ki. Elérkezett az idő, hogy film is kerüljön a gépbe. A problémát az expozíciós idő meghatározása jelentette, és sajnos eddig nem voltak ezirányú tapasztalataim. Magyarul: fogalmam sem volt, hány másodpercig hagyjam nyitva a lyukat.

A nyersanyag egy Fujifilm PRO 400H volt, én pedig nagyvonalúan 5 másodperces exponálásokat határoztam meg. Nos, ez nyilvánvalóan túlzás volt, mert a film erősen túlfotózott lett.

Van viszont a Gimpben egy jó kis eszköz arra, hogy a túlexponált képeket valamelyest visszahozzunk az élők sorába. Colors -> Layers ablak: Pick black point, és Pick white point gombok. Az előbbi segítségével a feltételezett legsötétebb pontra, az utóbbi segítségével pedig a legvilágosabb pontra kattintunk, így, ha jól céloztunk, meglepően színhelyes, és jó árnyalatú képet kapunk. Persze szemcsés lesz, nem is kicsit. Szemcsétlenítésre a Noiseware Community Edition nevezetű programot használtam. Ez megerőszakolja ugyan egy kicsit a képet, de legalább kellemesebb rájuk nézni.

1 megjegyzés:

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...