2009. január 5., hétfő, 5:00

Lyukkamera, végre fényképezőgépből is

Készült itt már lyukkamera fotópapíros dobozból, gyufásdobozból, kávésdobozból, cipősdobozból, így hát felmerült az igény a látszólag legkézenfekvőbbre: legyen már lyukkamera fényképezőgépből is! És lett.
Ehhez természetesen olyan gépre van szükség, amelynek le lehet venni az objektívjét, és lehetőleg rollfilmes legyen, hogy nagyobb méretű képet kapjunk. E két darab igénynek egy darab gép felel meg az én arzenálomból: a csehszlovák Corina.
E fenti szép látvány eléréséhez szét kell csavarozni az objektívet (az elején tartja két csavar), majd óvatosan leemelni a felső részt, úgy, hogy a zár és a lencsék ne hulljanak szét a kövezeten, majd a megmaradt menetes csövet hátulról szépen kitekerni a házból. Ezután az objektív helyére fekete szigetelősszalaggal fel kell ragasztani a Lyukat.
Dolgozik a gép. Itt éppen az 5. számú kép készül.
Fixírben fürdenek a negatívok
A konstrukciót szines filmmel szándékozom majd használni, de előtte fotópapír alapanyagra gyakorlatoztam néhányat. Az kész képeken az látszik, hogy nem látszik se vignyettálás, se torzulás. Ez azért van, mert itt a lyuk és a negatív távolsága aránylag nagy, egész pontosan 4.8 cm, így a lyuk által alkotott képnek csak a közepe kerül a negatívra. Emiatt érzékelhető a viszonylagos életlenség is.


Az első képen jól látható a lyukkamerás képek egyik legfőbb tulajdonsága, a végtelen mélységélesség: a kép bal oldalán belógó derékszögű izé (egy virágtartó láda tartóvasa) körülbelül 25 cm-re volt a géptől, és pontosan annyira éles, mint a háttérben látszó háztető.
A kilences számú kép - amint az látszik is - bent a lakásban készült, villanyfénynél. Érdekesség, hogy a kinti 5 -6 perccel szemben itt 1 óra volt az expozíciós idő, de az is csak ilyen szerény eredményt hozott. Különös viszont a falon tükröződő lámpafény rajzolata.
Összes werkfotó itt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

-hmm. érdekes. az, hogy fényképezőgépből csináljak lyukkamerát, már nekem is megfordúlt a fejemben. de mivel még semmilyen lyuk kamerát nem csináltam, nem ezzel szeretnem kezdeni a sort. egyébként ha végre eljön ez is, én biztos a szmena8m-el fogom megpróbálni(másik gép hílyán)
szépnapot

Gyulus írta...

A szmenának is le lehet csavarozni az objektívjét, ez igaz, de ne felejtsük el, hogy a lyukkamera jobban szeret nagyobb méretű negatívot fotózni, hogy az élesség relatíve jobb legyen.

Névtelen írta...

én is most kisérletezem átalakított géppel, és szintén lomo "szerelmesként" azt gondolom, h az ilyen képek, minden lomó képet aláznak. zsámbék para.

Névtelen írta...

azt hiszem, a gépből készített lyukkamerával elvész az az öröm, amit az eszköz esetlegessége jelent (számomra)...épp tervezem az extrém lyukkameráimat(régi porszívó, öregkalap, stb:)
halesz valami, idehozom, sziasztok
laca

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/