2009. február 1., vasárnap, 6:00

Polaroid Day

Nagy nap a Lomolitos Blog történetében: kölcsönkaptam a Polaroid Spice Cam gépet. Lett hozzá egy doboz 600-as instant film is. Egy doboz tíz képet tartalmaz, az ára a Puskásnál 5790 Ft. Ebből a néhány adatból a kezdők is könnyen kiszámolhatják, hogy egy darab polaroid kép 579 Ft-ba kerül. Nem semmi.
Félre az anyagiakkal, lássuk a fotózást. A gép a Soósból származik, 500 Ft-ba került két vagy három éve. Azért ilyen pink színű, mert ez egy speciális kiadása a Polaroid 600 CL típusnak, és a Spice Girls promóciós izéje volt. Gyártva 1998 körül. Sajnos a technikai paramétereket sűrű homály fedi, sem a záridőről, sem a blendenyílásról nemigen lehet információkat találni. Érdekesség, hogy az egész gépet működtető elemet a filmes egység tartalmazza, amit a végén kidobunk a szemétbe. Nesze neked, környezetvédélem.

íme, a méregdrága nyersanyag

Polaroid SpiceCam

A doboz tartalma

Ide kell betenni a fekete dobozt
Aki még nem fotózott Polaroid géppel, annak elmondom, hogy azért nehéz dolog, mert az ember tudja, hogy csak tíz lehetősége van, és egy másodpercre sem képes elfelejteni, hogy egyetlen kép árából meg tudna ebédelni egy olcsóbb kifőzdében. A fotózási élményhez hozzátartozik az is, hogy a gép óriási méretű, és nagyon hangos, amikor a motor kitolja a képet. Szóval kémeknek, és egyéb lesifotósoknak nem ajánlott.Az megállapítható, hogy ha nincs napsütés, akkor egészen különleges szinek jöhetnek ki, például az első három kép egészen lilás-kékes lett, sőt, az első olyan, mintha nem is szines anyagra készült volna. Lehet, hogy ebben közrejátszik az is, hogy a film doboza szerint 13 fok feletti hőmérsékletnél kapjuk a legjobb eredményeket, ma pedig legfeljebb csak szerettünk volna ilyen meleget.
Végül, türelmesebbek számára itt egy két perces videó arról, ahogyan előjön a kép, közvetlenül a fényképezés után. A videó végén láthatunk egy mozgó összegzést mind a tíz képről.

8 megjegyzés:

adam írta...

a hidegben előhívástól kékes-lilás a kép :) a film meg ebayen kb feleennyiért is beszerezhető.

nikol írta...

a kiürült kazettával még üzemeltethetsz egy polaroid rádiót :)
pl.:http://cgi.ebay.com/Vintage-Polaroid-600-Plus-AM-FM-Radio-with-Cartridge_W0QQitemZ190194111476QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?_trksid=p3286.m20.l1116

Névtelen írta...

-had kérdezzem már meg, hogy a videón miért tűnnek színesebbnek/kontrasztosabbnak a képek? most melyik áll közelebb a valósághoz??

Gyulus írta...

A galériában lévő képek színei közelebb állnak a papírképekhez, a digitális kamera élénk színűre volt állítva.

Gáspár Milán írta...

hidegben tedd a zsebedbe amig elohivodik!

kelemenbandi írta...

Nagyon jó volt ezt olvasni! Köszönöm! :)

kelemenbandi írta...

Nagyon jó! Kell nekem egy ilyen gép! Habár ahogy néztem, tényleg nem a használt gép ára húzós! És köszönöm! :)

Névtelen írta...

nekem van egy ilyen eladó ha valakit érdekel...
1x használtam azóta a dobozában van
mail címem xwpe25@gmail.com

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/