2010. május 13., csütörtök

Pajtás képek: ló és egyéb állatsereglet

A hétvégén a jó sorsom Csömörre vitt, ahol társaságban látogathattam el egy állatokkal teli tanyára (térkép). És mivel véletlenül nálam volt a Pajtás gépem, megtöltve jóféle 400-as Kodak filmmel, el is fényképeztem az egész tekercset. Egy valamit leszögezhetünk: a Pajtás gép nem ötletszerű, hirtelen képek készítésére való, (arra ott a mobiltelefon), mert egyrészt 1/30 a zárideje, ami elég berázós, másrészt ha túl közel kerülünk a tárgyhoz, vagy a tárgy hozzánk, a kép még éles sem lesz. Erre jó példa az ötödik kép, ami egy hatalmas, láncravert házőrző kutyát próbál ábrázolni. Vagy a tizedik, amin egy gyors ütemben közelítő macskát láthatnánk.

A sorozat közepén látható nagy, lassú mozgású állatok, mint például ló, tehén, természtesen nemigen mozdulnak be, így azok elfogadtató minőségben jelennek meg a képeken. Figyelemre méltó még a kilencedik képen a két farkaséhes liba, ahogyan kék színű gégecsőben botladozva próbálnak némi élelemhez jutni.

Érdekes, hogy a Pajtás géppel elfotózott filmek olykor szisztematikus beszűrődő fényt kapnak, máskor meg alig-alig, vagy egyáltalán nem. Ez alkalommal az "olykor" periódusban voltunk, mert szinte minden kockán látható az a szép piros derengés, amit a magunkfajta fényképészek annyira szeretnek, merthogy az olyan szép és esetleges. Pedig le is ragasztottam a gépházat fekete szigetelőszalaggal, nehogy szétnyíljon nekem.

7 megjegyzés:

  1. Üdv Gyulus!
    Azt szeretném kérdezni, hogy honnan szerzel színes rollfilmet. és hol hívatod elő?
    Üdv: Dave

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Komolyabb fotósboltokban általában lehet kapni, pl. http://www.digilabfoto.hu/ vagy http://puskasfoto.hu/
    Itt elő is hívják.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gyula!

    először is, köszönöm a legutóbbi segítséged, sikerült kinyitnom, uh már reszket az ujjam az expó gombon...

    szeretnék még egyet kérdezni: miért van az, hogy a fénybeszűrődések egyszer itt, másszor ott vannak a képeiden? ez az "objektív-lencse" és a beeső fény szöge miatt alakul ki?
    nem a kiküszöbölés miatt kérdezem, mert nagyon tetszik, csak megérteni szeretném.
    Köszönöm, üdv, mániákus

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon jó kérdés! A rövid válaszom az, hogy fogalmam sincs. :) A hosszabb, lehet az, hogy ez a film nem a fotózáskor kapott fényt, hanem például a befűzéskor, bár ez kevésbé valószínű. Egyébként nagy általánosságban látható, hogy a kockák legtöbbjénél a jobb és a bal oldalon is van egy-egy piros függőleges folt, némelyiknél egész éles határvonallal, szóval annyira nem tűnik esetlegesnek.
    Tényleg érdekes dolog, hogy mitől függ az, hogy az egyik képkocka kap külső beszivárgást, a másik meg nem. De hát ezek a műfaj szépségei. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gyula!

    nem láttam eddig a választ, nem kaptam meg az értesítést, ezért volt a csönd.
    Bár megfejtenünk nem sikerült, miért is van, én nagyon bízom benne, hogy megjelennek majd nálam is.
    Most a multiexpó blende-különbsége után búvárkodom, hogy még rárakjak egy lapáttal...

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...