2010. május 13., csütörtök, 8:00

Pajtás képek: ló és egyéb állatsereglet

A hétvégén a jó sorsom Csömörre vitt, ahol társaságban látogathattam el egy állatokkal teli tanyára (térkép). És mivel véletlenül nálam volt a Pajtás gépem, megtöltve jóféle 400-as Kodak filmmel, el is fényképeztem az egész tekercset. Egy valamit leszögezhetünk: a Pajtás gép nem ötletszerű, hirtelen képek készítésére való, (arra ott a mobiltelefon), mert egyrészt 1/30 a zárideje, ami elég berázós, másrészt ha túl közel kerülünk a tárgyhoz, vagy a tárgy hozzánk, a kép még éles sem lesz. Erre jó példa az ötödik kép, ami egy hatalmas, láncravert házőrző kutyát próbál ábrázolni. Vagy a tizedik, amin egy gyors ütemben közelítő macskát láthatnánk.
A sorozat elején látható nagy, lassú mozgású állatok, mint például ló, tehén, természtesen nemigen mozdulnak be, így azok elfogadtató minőségben jelennek meg a képeken. Figyelemre méltó még a hetedik képen a két farkaséhes liba, ahogyan kék színű gégecsőben botladozva próbálnak némi élelemhez jutni.


Érdekes, hogy a Pajtás géppel elfotózott filmek olykor szisztematikus beszűrődő fényt kapnak, máskor meg alig-alig, vagy egyáltalán nem. Ez alkalommal az "olykor" periódusban voltunk, mert szinte minden kockán látható az a szép piros derengés, amit a magunkfajta fényképészek annyira szeretnek, merthogy az olyan szép és esetleges. Pedig le is ragasztottam a gépházat fekete szigetelőszalaggal, nehogy szétnyíljon nekem.

7 megjegyzés:

beyondthejupiter írta...

az első nagyon drámai!

zamiere írta...

A cicás kifejezetten jó!

Névtelen írta...

Üdv Gyulus!
Azt szeretném kérdezni, hogy honnan szerzel színes rollfilmet. és hol hívatod elő?
Üdv: Dave

Gyulus írta...

Szia!
Komolyabb fotósboltokban általában lehet kapni, pl. http://www.digilabfoto.hu/ vagy http://puskasfoto.hu/
Itt elő is hívják.

Mániákus írta...

Kedves Gyula!

először is, köszönöm a legutóbbi segítséged, sikerült kinyitnom, uh már reszket az ujjam az expó gombon...

szeretnék még egyet kérdezni: miért van az, hogy a fénybeszűrődések egyszer itt, másszor ott vannak a képeiden? ez az "objektív-lencse" és a beeső fény szöge miatt alakul ki?
nem a kiküszöbölés miatt kérdezem, mert nagyon tetszik, csak megérteni szeretném.
Köszönöm, üdv, mániákus

Gyulus írta...

Ez egy nagyon jó kérdés! A rövid válaszom az, hogy fogalmam sincs. :) A hosszabb, lehet az, hogy ez a film nem a fotózáskor kapott fényt, hanem például a befűzéskor, bár ez kevésbé valószínű. Egyébként nagy általánosságban látható, hogy a kockák legtöbbjénél a jobb és a bal oldalon is van egy-egy piros függőleges folt, némelyiknél egész éles határvonallal, szóval annyira nem tűnik esetlegesnek.
Tényleg érdekes dolog, hogy mitől függ az, hogy az egyik képkocka kap külső beszivárgást, a másik meg nem. De hát ezek a műfaj szépségei. :)

Mániákus írta...

Kedves Gyula!

nem láttam eddig a választ, nem kaptam meg az értesítést, ezért volt a csönd.
Bár megfejtenünk nem sikerült, miért is van, én nagyon bízom benne, hogy megjelennek majd nálam is.
Most a multiexpó blende-különbsége után búvárkodom, hogy még rárakjak egy lapáttal...

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/