2009. december 2., szerda

Zenit ET

Lett egy 17 éves Zenit ET fényképezőgépem. Made in Belarus. Állapota szinte tökéletes, hosszú-hosszú évekig állt használatlanul. Én meg megkaptam...

Ez egy olyan fajta Zenit, amin semmilyen fénymérő nincs, van viszont egy tárcsa az egyik oldalon, ahol be kell állítani a film érzékenységét (maximum 400-as lehet), és az időjárási szimbólumok segítségével meg kell határozni, hogy mekkora fény van, így az egyes blendenyílásokhoz hozzárendelődnek a záridők. Persze nem árt, ha egy fénymérős géppel meghatározunk egy alap beállítást, és utána, fotózás közben a megérzéseinkre hagyatkozva módosítgatunk, attól függően, hogy éppen mekkora fényt gondolunk. Érdekesség még, hogy a gép felső része műanyagból készült, legalábbis én ilyen Zenitet még nem láttam eddig. Nincs az a vaskos szovjet harckocsi jellege.

Зенит ЕТ
A hírneves 58-as objektív
Még több zenites kép itt

Az objektív a klasszikus és szokványos 58 mm-es Helios 44M, ami a maga nemében állítólag egy jó objektív, természetesen nekem sincs okom panaszkodni rá. Kicsit szokatlan az 50-es objektívekhez képest, mert mindentől egy kissé távolabb kell menni, az embernek néha szinte zoom érzése van.

Sajnos a záridő csak 1/30 és 1/500 mp közötti lehet, ez eléggé lecsökkenti a kísérletező kedvű fényképész lehetőségeit, délután fél négy körül, amikor a homály elkezd leereszkedni, szépen haza kell menni.

Az itt látható képek egy 400-as Müller filmre készültek. Az elfotózott film kiszedésével nekem is gondjaim akadtak, pedig már tudom, hogy kell. Az exponáló gomb alatti gyűrűt kell lenyomni ahhoz, hogy vissza lehessen tekercselni. Így is tettem, mégis kiszakítottam a kazettából az egész mindenséget. Így azután sötétben, pokróc alatt kellett megmenteni a helyzetet, szerencsére kazetta nélkül is elő tudták hívni.

12 megjegyzés:

  1. A Helios obi túl jó a lomózáshoz :)

    VálaszTörlés
  2. Asszem úgy általában az m42-es cuccok (köztük a Zenit és a Helios) ánblokk. :-)

    VálaszTörlés
  3. Szép állapotú gép, gratulálok hozzá. Lomózáshoz tényleg túl jó, az ember tudja hogy mi lesz a kész fényképen. Viszont én nem tartom teljesen megbízhatónak, mert a vászonzár ragasztva van bennük, és ha sokat van párás levegőben használva, akkor elengedhet a húszéves ragasztó (nekem egy már emiatt tönkrement), illetve ha már kopott a blendebeugrasztó kar, nem mindíg szűkíti le a beállításnak megfelelően a blendét.

    VálaszTörlés
  4. Az előző kommentemből kimaradt, hogy a film visszateketéséhez ugyan tényleg az elsütőgomb körül lévő gyűrűt kell megnyomni, viszont az ETken végig tövig lenyomva kell tartani a visszatekerés alatt, különben a racsni nem engedi visszafelé forogni a filmfelvevő orsót. Ha így sem fut simán a film, akkor ott valami gond van.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Valószínűleg ez utóbbi lehetett a gond, hogy nem nyomtam eléggé. Úgy gondolom, a gépnek semmi baja, ahhoz túl jó állapotban van, és túl keveset volt használva.
    Köszönöm a kommentet! :)

    VálaszTörlés
  6. Szívesen :) Tényleg elég bonyolultra csinálták azt a kioldószerkezetet, de tudták hogy nem az igazi, mert a Zenit 11- en már csak be kell nyomni a gyűrűt, az megakad lent, és könnyen vissza lehet tekerni a filmet. Dehát azért fotózunk retró gépekkel, mert ilyennek szeretjük őket :D

    VálaszTörlés
  7. Helló,nekem is van egy zenit 12 xp-m itthoni lomtalanítás alatt találtam és iszonyat jó,van hozzá makró meg tele objektív meg mindenféle kiegészítő. Legjobb gép!:D

    VálaszTörlés
  8. én a ricoh kr-5-tel jártam ugyanígy: kiszakadt a film a házból, mert nem tudtam hogyan kell visszacsévélni

    VálaszTörlés
  9. Nekem Zenit-E volt 10 évig aktívan fényképeztem vele. A redőnyzár fényesedő részeit puha grafitceruzával kell kenni Akkor stabilabb az idő és nem öregszik annyira. Mi kazettából kazettába fotóztunk vele. Volt hozzá egy duplatokos gyári kazetta, igazándiból azt szerette. A leadó kazettában időnként lazítani kell a filmet, mert sokszor beszakadta perforáció. A vékony lemezkazetták elfordulnak benne, ha valaki kifigyeli, hogyan akkor be lehet ragasztani két gyufaszálat, de már nem emlékszem, hová:)

    VálaszTörlés
  10. mennyit ér 1 kifogástalan karc mentes darab?

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...