2009. február 14., szombat

Tükörreflexes lyukkamera

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy kölcsönadtad a tükörreflexes géped objektívjét, vagy egyszerűen ellopták, de mégis muszáj fényképezned, ne ess kétségbe. Alakítsd a géped lyukkamerává.

Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy az objektív helyére fekete szigetelőszalaggal felragasztod a lyukat. Nagyjából így:

Még jobban is jársz, mintha valami dobozból buherálnál fényképezőgépet, mert ezzel az eszközzel megmarad a zárszerkezet, vagyis ha egy rögzíthető távkioldót csavarsz az exponálógombra, és "B"-re állítod a gépet, akármennyi ideig exponálhatsz. Az műszer használható filmmel is, és persze fotópapírral is. Természetesen a keresőn való átnézést mellőznöd kell, a célzás saccra megy. Viszont használhatod az állványodat, így nem csak vízszintes nézőpontokkal játszhatsz, hanem sokkal könnyebben gyárthatsz lefelé, vagy felfelé néző képeket is.

Íme, itt van néhány kép, kedvcsinálónak.

Az tisztán látszik, hogy a képek majdnem ugyanolyanok, mintha egy rendes fényképezőgéppel készültek volna, csak éppen egy kicsit életlenebbek. Ez azért van, mert a lyuk és a negatív távolsága viszonylag nagy, a kép mérete pedig kicsi, pontosan 24x36 mm.

Gondolom, ugyanezt a olcsó trükköt digitális kamerával is el lehet játszani, de nekem sajnos nincs olyan kamerám, aminek le lehet venni az objektívjét, illetve a zárideje akármeddig növelhető, jelen esetben például 10 percig. Nagyon örülnék, ha valemelyik kedves olvasó kipróbálná ugyanezt digitális géppel, és beszámolna a tapasztalatairól.

8 megjegyzés:

  1. http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/Canon_1ds_pinhole.html
    http://www.camerahacker.com/EOS_Pin-Hole_Lens/index.shtml

    ki akarom próbálni, de nincs most fölösleges vázsapkám, majd szerzek egyet és akkor biztos :)

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Én kipróbáltam egyszer.
    eredmény itt:
    http://www.flickr.com/photos/photoactive/2449164007/

    iso 1600-on 1/100-at is tudtam vele fotózni...persze csakis verőfényes napsütésben!
    mivel nem tudtam szép lyukat bökni az alufóliára, így a képek minősége csapnivaló lett.

    de felmerült bennem egy kérdés. Mi lesz ha a lyuk nem a bajonett közepéhez esik?

    VálaszTörlés
  3. Attila, akkor azzal tudsz perspektívát korrigálni vagy rontani :)

    VálaszTörlés
  4. csináltam pár párszor
    http://dawn.freeblog.hu/tags/digital-pinhole/
    http://flickr.com/photos/hajnal/2097039777/
    http://flickr.com/photos/hajnal/2172194137/

    bár ezek még elég életlenek, múltkor már sikerült elég közelre buherálnom a lyukat ahhoz elfogadhatóan éles képek legyen

    VálaszTörlés
  5. Hallihó!
    Én Pentax digitális tükörreflexessel próbálkoztam még a nyáron.
    Szerintem a fotókarton jobb lyukalapnak, a fólia nekem reflexeket csinált a filmre, sápatag köd formájában, bár lehet hogy csak a nyári erős fény miatt volt.
    Átalakított fed-2 -essel is próbálkoztam.

    VálaszTörlés
  6. Ja és igen, mivel aránylag messze van a lyuk a film síkjától, emiatt nem lesz amolyan igazi "lyukkamerásan" nagy a látószög...
    Sajna nem vagyok egy informatikus alkat, hogy a francba tudom feltenni a képeket? Csak mintha egy komplett hülyének miondanád.
    Poénnak mikroszkópos fotóimat láthatod a "Mikroszkóp klub" c. oldalon, mint N. Szabolcs.
    Hallihó

    VálaszTörlés
  7. Képeket feltenni sokféleképpen lehet, ez elsősorban attól függ, hogy hova akarjuk feltenni. Általános szabály nincs. :)
    Sajnos a mikroszkópos képeket csak regisztrált felhasználók nézhetik meg...

    VálaszTörlés
  8. Ok, ha adsz egy ímélcímet, küldök egy olyan levelet, mlyen keresztül automatikusan be leszel lépve. Kissé hüllllyén hangzik, de ez van.
    Most szereztem egy 82-es évjáratú smena symbolt, azonnal beleraktam egy, a hűtőmben már kb 3 éve ott pusztuló diafilmet, úgyhogy most egyből kereszthívással tesztelem. A frissen behavazott budaörsi repteret bárkinek tudom javasolni mint témák aranybányáját! Kíváncsi vagyok mi jön ki belőle, a gép tök hibátlannak tűnik, és egy kis színes vakuvillogással is próbáltam a végeredményt "fűszerezni".

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...