2009. január 5., hétfő

Lyukkamera, végre fényképezőgépből is

Készült itt már lyukkamera fotópapíros dobozból, gyufásdobozból, kávésdobozból, cipősdobozból, így hát felmerült az igény a látszólag legkézenfekvőbbre: legyen már lyukkamera fényképezőgépből is! És lett.

Ehhez természetesen olyan gépre van szükség, amelynek le lehet venni az objektívjét, és lehetőleg rollfilmes legyen, hogy nagyobb méretű képet kapjunk. E két darab igénynek egy darab gép felel meg az én arzenálomból: a csehszlovák Corina.

E fenti szép látvány eléréséhez szét kell csavarozni az objektívet (az elején tartja két csavar), majd óvatosan leemelni a felső részt, úgy, hogy a zár és a lencsék ne hulljanak szét a kövezeten, majd a megmaradt menetes csövet hátulról szépen kitekerni a házból. Ezután az objektív helyére fekete szigetelősszalaggal fel kell ragasztani a Lyukat.

Dolgozik a gép. Itt éppen az 5. számú kép készül.
Fixírben fürdenek a negatívok

A konstrukciót szines filmmel szándékozom majd használni, de előtte fotópapír alapanyagra gyakorlatoztam néhányat. Az kész képeken az látszik, hogy nem látszik se vignyettálás, se torzulás. Ez azért van, mert itt a lyuk és a negatív távolsága aránylag nagy, egész pontosan 4.8 cm, így a lyuk által alkotott képnek csak a közepe kerül a negatívra. Emiatt érzékelhető a viszonylagos életlenség is.

Az hatodik képen jól látható a lyukkamerás képek egyik legfőbb tulajdonsága, a végtelen mélységélesség: a kép bal oldalán belógó derékszögű izé (egy virágtartó láda tartóvasa) körülbelül 25 cm-re volt a géptől, és pontosan annyira éles, mint a háttérben látszó háztető.

A második számú kép - amint az látszik is - bent a lakásban készült, villanyfénynél. Érdekesség, hogy a kinti 5 -6 perccel szemben itt 1 óra volt az expozíciós idő, de az is csak ilyen szerény eredményt hozott. Különös viszont a falon tükröződő lámpafény rajzolata.

Összes werkfotó itt.

4 megjegyzés:

  1. -hmm. érdekes. az, hogy fényképezőgépből csináljak lyukkamerát, már nekem is megfordúlt a fejemben. de mivel még semmilyen lyuk kamerát nem csináltam, nem ezzel szeretnem kezdeni a sort. egyébként ha végre eljön ez is, én biztos a szmena8m-el fogom megpróbálni(másik gép hílyán)
    szépnapot

    VálaszTörlés
  2. A szmenának is le lehet csavarozni az objektívjét, ez igaz, de ne felejtsük el, hogy a lyukkamera jobban szeret nagyobb méretű negatívot fotózni, hogy az élesség relatíve jobb legyen.

    VálaszTörlés
  3. én is most kisérletezem átalakított géppel, és szintén lomo "szerelmesként" azt gondolom, h az ilyen képek, minden lomó képet aláznak. zsámbék para.

    VálaszTörlés
  4. azt hiszem, a gépből készített lyukkamerával elvész az az öröm, amit az eszköz esetlegessége jelent (számomra)...épp tervezem az extrém lyukkameráimat(régi porszívó, öregkalap, stb:)
    halesz valami, idehozom, sziasztok
    laca

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...