2008. október 18., szombat

Holga 135BC

Amikor nemrég Bécsben jártunk, nem jöttünk ám haza üres kézzel, fotózási szempontból. Potom 40 euróért lehetett hozzájutni, 45 helyett, mert nem volt meg a doboza. Ez a gép a nagysikerű Holga 120-nak a kisöccse, vagyis a rollfilmes nagy Holgából gyártmányoltak egy kisfilmes verziót. Ismerkedj meg a Holga 135BC-vel:

Holga 135BC zöld háttér előtt

A gép specifikációja átlagos: 47 mm-es objektív, azaz egy darab műanyag lencse, f/8 és f/11-es blendenyílás, ami nem igaz, mert hiába állítom egyikről a másikra, ugyanakkora lyukat látok, a záridő elvileg 1/100 körüli. Van "B" záridő is, sőt, vakuállvány aljzattal is rendelkezik, valamint az elsütőgomb tetejébe bele lehet csavarozni egy kioldózsinórt. Van még rajta távolságállítási lehetőség is, a műveletet négy piktogram segíti. A szolgáltatások sora itt be is fejeződik, videót nem tud felvenni, és képstabilizátor, vagy arcfelismerő szoftver sincs beépítve.

A masina kellemes fényképzési élményt nyújt, (könnyű és kicsi), fogásra hasonlít egy fröccsöntött műanyag játékra, viszont az elkészült képek szélei rendkívül elmosódottak, és mindenütt felfedezhető a vignyetta effekt a sarkokon. Ez nem is csoda, hiszen a gép nevében a BC pont erre utal: BC = Black Corner. Nos, nézegess hétvégi kirándulós lomográfiákat, a képek a Kopaszi-gátnál, és a környékén készültek, a filmet (europrint 400-as) pedig még aznap előhivattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...