2008. március 22., szombat

Minek ide papírkép II. rész, színes filmmel

Felmerült a kérdés, hogy lehet-e a híres-nevezetes negatív reprodukciós eljárást színes negatívokkal is alkalmazni. A dolog mindenképpen megér egy próbát, az eredmény viszont nem túl meggyőző, senki ne adjon be így készült képet a "Hol tart ma a digitális fotótechnika a minőségi ábrázolás vonatkozásában" című pályázatra, már ha van ilyen.

Lássuk, hogy is néz ki a dolog. A digitális kamerát műfényre kell állítani, mert a laptop fénye az valódi műfény. A folyamat lépései ugyanazok, mint a fekete-fehér film esetén. A felbontás legyen a legnagyobb, az ISO viszont a legkisebb.

Így néz ki a nyersanyag, a digitális kamerából kijövő kép:

Vízszintezés és körbevágás után itt tartunk:

íme, a pozitívba fordított munkadarab. Fakó és kék, de már látszik az alagút vége:

Gimp effekt: Auto White Balance, vagyis automatikus fehéregyensúly. Egész jó:

Colour Balance állítgatás: kiveszünk egy adag kéket, ugyanezzel a metódussal viszont sajnos tönkretesszük a magas ház falának a felületét. Hiába, a szín az egy érzékeny jószág:

Látszólag egész jó eredményt értünk el, igaz, hogy hátravan még a retusálás, vagyis a rajtamaradt koszok művi úton történő eltávolítása. Hasonlítsuk azonban össze a végeredményt azzal a képpel, amit egy jó minőségű filmszkennerrel kapunk ugyanarról a negatívról:

A szkenner előnye amellett, hogy sokkal szebb képet csinál, még az is, hogy kiszedi az összes piszkot, hajszálat, foszlányt a képről. Cserébe viszont nagyon-nagyon lassan készül el. Tehát a digitális kamerával készülő képalkotási módszert csak akkor alkalmazzuk, ha kifejezetten sürgősen van szükségünk rossz minőségű képre. Ellenkező esetben nyugodtan szkenneljünk, vagy szkenneltessünk, a DIGILAB az Arany János utcánál például egész olcsón dolgozik.

Előzmény: Minek ide papírkép? Buhera.

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a segítséget. Azt nem láttam, hogy a könyveken van az üveglap! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, mostanság fontolgatom, hogy beszerzek egy szkennert és kíváncsi lennék te milyet használsz. (Az utolsó kép saját szkennerrel készült vagy csináltattad?

    (hogy a barkács megoldásokhoz is hozzájáruljak a sajátomon kívül, gyűjtöttem ide párat – bocs nem tudom hogy lehet egyesével hivatkozni rájuk – http://dincsi.tumblr.com/)

    VálaszTörlés
  3. Ez a fenti kép egy kölcsön Minolta Dimage Scan Elite 5400 filmszkennerrel készült, de az már nincs nálam, helyette van egy saját Canon CS 8800F típusú. Ez tud kisfilmet is, rollfilmet is, és lapszkenner is. Sokkal gyorsabb, mint a Minolta, de a minősége is gyengébb egy kissé.

    VálaszTörlés
  4. Köszi. Én amúgy pont a Canon kistesójával szemezek, a 4400-zal. Nem tudod hardverileg miben különbözik a 8800-től? (Persze azon kívül, hogy nem lehet rollfilmet scannalni vele.)

    VálaszTörlés
  5. Én nem vagyok egy hardver-hozzáértő, de itt, a canon.hu oldalán van egy összehasonlító program, neked biztos mondanak valamit az adatok: http://trunc.it/cl11

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm. Már megint az van, hogy minél többet olvasok a dologról annál kevésbé vagyok biztos a dolgomban :-)

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...