2008. január 27., vasárnap

Smena 8M bukfencezik az aszfalton

Az előzőekben említett Smena 8M első próbaútja során balesetet szenvedett, a zsebemből kiesve végigbukfencezett az aszfalton. Nagy baja nem történt, de valami letört a belsejében, amitől a felső része lötyögni kezdett. Szerencsére volt nálunk fekete szigetelőszalag, amivel rögzíteni lehetett a hibás részt. A fényképezést ez nem befolyásolta. Bírják a strapát ezek a régi szovjet gépek, még akkor is, ha sérültek. Otthon szétszedtem, íme a gép belseje. Külön figyelmet érdemel a harmadik képen a végtelenül leegyszerűsített keresőablak megoldás, amely nem más, mint egy darab plexiből kivágott téglatest. Lencsékkel nem bajlódtak a tervezéskor.

A letört, és visszaragasztott fekete távtartó, erre van felcsavarozva a felső rész
A filmtovábbító kerék, és az exponáló gomb, valamint az alumínium filmszámláló
A kereső: átlátszó műanyag
Smena 8M kibelezve

A fényképezéskor jónéhány kép alulexponálódott, jobban kell figyelni a helyes beállításra. Azt hiszem, túl erős volt a napsütés, január közepén szokatlanul, így rutintalan voltam a helyes exponálási paraméterek kitalálásában. 16-os blendenyílást és 250-es záridőt alkalmaztam az elején a 400-as Fortepan filmmel, ez végül túl kevésnek bizonyult. De az is lehet, hogy a zár gyorsabban zár, mint ahogy kellene.

A Smena 8M teljesen más jellegű gép, mint nagyobb testvére, a Smena Symbol, látszik rajta, hogy régebbi, és egyszerűbb megoldásokat használtak a tervezésekor. Ilyen például, hogy a filmszámlálót kézzel kell nullázni, illetve a film felhúzása nem egy egyszerű tekerés, hanem a filmtovábbítás mellett a zárat is külön fel kell húzni. A vakupapucs pedig nincs összeköttetésben a géppel, erre a célra egy aljzat van kiképezve a gépen, tehát vakuzni csak "vezetékkel" lehet.
Viszont van rajta kioldózsinór aljzat, amivel jól kihasználható a "B" záridő, és az említett felhúzó mechanizmus miatt lehetőség van több képet exponálni egy kockára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...