2008. január 27., vasárnap

Lomo LC-A megtekinti a délutáni napfényt

A mai nap olyan volt, mintha már tavasz lenne. Fotózni! A Margit-sziget megszokott hellyé kezd válni, ezúttal két gépet vittem, egy 1000 Ft-ért vett Smena 8M-et, 400-as Fortepan fekete-fehér filmmel, és a Lomo LC-A gépet, egy ugyancsak 400-as szines filmmel. Arra kellett rájönnöm, hogy ha két gépet viszek, akkor egyikre sem tudok igazán odafigyelni. Így eshetett meg, hogy a Smena egyszercsak kiesett a zsebemből, gurult az aszfalton egy jót, és egy kissé meg is nyekkent, de erről majd a következő posztban lesz szó. És nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha a fekete-fehér volt a kezemben, akkor azon gondolkoztam, hogy nem szinessel kellene-e inkább, és fordítva. Lehet, hogy ebben is rutinosabbá lehet válni, ez majd kiderül később.

Mindenesetre a Lomo-val készült képek között van egy jónéhány, ami igencsak alulexponálódott, az automata fénymérés ellenére. Elképzelhető, hogy az ujjammal véletlenül befogtam a fénymérő lyukat, de az is lehet, hogy a túlságosan kontrasztos fényviszonyokkal szegény nem tud megbírkózni. Van egy-két olyan kép, ami mintha este készült volna, rögtön ez az első itt, pedig nem.

Az viszont a legnagyobb örömömre kiderült, hogy az masina háza nem ereszti a fényt, mint ahogyan az a szentendrei túra után gyanítottam. Vagyis semmi gond vele, csak éppen kerülni kell a túlontúl kontrasztos témákat, ha az automata exponálást választom. És nem ártana új gombelemeket venni bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...