2008. január 7., hétfő

Lomo Colorsplash

A Colorsplash legfőbb tulajdonsága, hogy van rajta "B" záridő, vagyis a zár addig van nyitva, ameddig a gombot nyomjuk. Tehát a géppel úgy kell fényképezni, hogy beállítunk valamilyen színt a vakun, lenyomjuk az exponálógombot, kicsit mozgatjuk a gépet, utána felengedjük. A vaku ilyenkor, az utolsó pillanatban villan. Így elvileg olyan képet kapunk, aminek a háttere bemozdult, az előtér pedig a vaku elé forgatott aktuális színben pompázik. Ez sok véletlenszerű hatást eredményezhet, a végeredmény kiszámíthatatlan. Ebben rejlik a szépsége.

Persze ezt a technikát gyakorolni kell, és jó tudni, hogy milyen fényviszonyok között mennyi ideig tartsuk nyitva a zárat. Jellemzően például nappal utcán ez a dolog nem hoz jó eredményt, mert pillanatok alatt túlexponáljuk a filmet.

Itt látható az első sorozat, van benne néhány jól sikerült Colorsplash-szerű kép, és van néhány kevésbe szép is, és van egy pár normális kép is, merthogy hagyományosan is lehet vele fotózni.

Ez egyébként a második elfotózott film ezzel a géppel, az elsővel ugyanis egy kis baleset történt: ez a gép úgy kezeli a filmet, mint a "nagy" fényképezőgépek, tehát fotózás során a kazettából kitekeri a filmet, tehát amikor elfogy a film, vissza kell tekercselni a kazettába. Ellentétben ezzel, az eldobható, egyszer használatos kamerák pont fordítva tesznek, vagyis fotózás előtt át kell tekercselni a filmet, ami minden kocka után, felhúzáskor szépen visszakerül a kazettába, így amikor végeztünk, csak ki kell venni a kazettát, és kész. Sajnos a megszokás nagy úr, és a sok eldobható után a Colorsplash kamerát a film elfogyta után rutinszerűen nyitottam ki, tönkretéve ezzel az egész filmet. Tanulópénz, ugyebár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...