2008. január 6., vasárnap

Kör alakú fénykép

A fotóbuhera sorozat újabb epizódja. Ezúttal egy valódi fényképezőgép valódi objektívját használtam fel arra, hogy képet rajzoljak egy fekete-fehér fotópapírra. Az objektív egy régi Ricoh KR-10 eredeti darabja, 1:2 50 mm, K-bajonettes. Itt ismét segítségünkre siet a már bevált üres WC-papír guriga, melynek csodálatosképpen pont akkora az átmérője, hogy a K-bajonettes objektívre éppen jól ráhúzható.

Mivel sajnos a megszokott fotópapír tartó dobozon nincs ilyen szabványú aljzat, egy kerek lyukat kell vágni rajta. A papírcsőből le kell vágni egy kb. 2,5 centis darabot és a dobozba vágott lyukba be kell dugni, a másik végére pedig ráhúzni az objektívet.

A kivágott gurigaszélességű kerek lyuk
Az objektívre húzott cső

Zárszerkezettel nem kell foglalkozni, erre a célra az objekívtsapka tökéletesen megfelel.
A legnagyobb problémát itt az élesség beálítása jelenti, mivel természetesen nincs kereső, távolságmérés, ilyesmi. Azt lehet tudni, hogy az objektínek körülbelül 5 cm-re kell lennie a filmtől, de a kép élességét csak kísérletezéssel lehet belőni. Nekem a negyedik kép lett éles.

Az elkészült fényképezőgép
Az előhívott negatív

Sajnos a nehéz objektív miatt a szerkezet orraesik, ezt két egyszerű gyufásdobozzal lehet megelőzni.

A fotózás paraméterei a következők: 16-os blendenyílás, 6, vagy 7 perces expozíció, kb. 6 ASA érzékenységű fotópapír, természetes konyhavilágítás. Az objektívsapkát leveszzük, az idő letelte után visszatesszük, kész. Az éles szélű kört a WC-papír guriga dobozba belógó széle okozza:

A képre rákattintva megnézhető az eredeti 600 dpi-s szkennelt kép is, érdemes megfigyelni a finom árnyalatokat, a szórt fényt, és a jó élességet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...