2007. december 5., szerda, 0:19

Lomo Filter

Van a Gimp-hez egy Lomo Filter nevezetű plugin, amivel könnyen lomográfiává manipulálhatóak az eldobható géppel készült képek.

Mert milyen is a klasszikus lomográfia? Élénk szinek, erős kontraszt, amit kereszthívással (cross processing) érnek el. Ez azt jelenti, hogy diafilmre fotóznak, és negatív filmként hivatják elő. Vagy fordítva, de inkább az előző a gyakoribb. És a kép sarkaiban a klasszikus vignettálás, ami az objektív tökéletlenségéből fakad.
Ha éppen nincs kéznél diapozitív, meg egyéb más sem, csak a képmanipuláló program, könnyen hamisítható a jóleső színvilág néhány egérmozdulattal. Íme az eredeti kép, és az ebül szerzett lomográfia:
Még eddig nem egészen találtam ki, hogy becsületes dolog-e látszatcélok érdekében mást mutatni, mint amit a kis műanyag objektív a filmre felvesz.
Ezzel párhuzamosan persze az a dilemma is felmerül, hogy mekkora plusz értéket ad a drága géppel készült képhez egy Photoshop effektgyűjtemény, és retusáló eszközötár, amelyek által a szokványos "jó" képből "gyönyörűszép" varázslat válik, amelyért rajong a flickr úri közönsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/