2009. november 10., kedd, 7:00

Lyukkamera nyolc éven felülieknek

Az aktuális nagy meglepetés az az, hogy létezik előre csomagolt, dobozos, összeszerelhető lyukkamera készlet. Mégpedig magyar nyelvű használati utasítással, 8 éven felüli gyerekeknek. Az ember bemehet a boltba, és megveheti. Kínai ugyan, de nem bóvli, hanem korrekt, barátságos játékszer. Íme, itt egy videó, ha valaki kíváncsi az összerakásra:

Amint látható volt, könnyű összerakni, ragasztót nem igényel, pikk-pakk, már készen is van. A legnehezebb a lyukat megoldani a kínált módszerrel, mert az a kétoldalas ragasztódarabka az maga a rettenet.
Nem gondoltam volna, de nagyon fontos, hogy a lyuk teljesen középen legyen az alufóliában, mert ahogyan a lenti képeken látszik, nekem nem úgy sikerült, és emiatt egységes félkörök lettek a képek jobb szélein.
Brossúra
Zárszerkezet
A film továbbítására kell a legjobban odafigyelni fényképezéskor, azt sugalmazza az írás, hogy egy 36-os filmre 25 - 26 képet tudunk fotózni akkor, ha minden kocka után egy kört tekerünk a tekerőn. Azért halkan megsúgja, hogy ha valaki ennél több képre vágyik, csinálhatja azt is, hogy az első 5 kockánál egy kört teker, az ötödiktől a tizedikig 2/3-ot, ezek felett pedig felet.
Az expozíciós időt a leirás egy másodpercben határozza meg napsütésben, nem térve ki arra, hogy ez milyen érzékenységű filmre vonatkozik. Hát, ahogy látszik a képeken, a 100-as filmnek még az egy másodperc is kevés, igaz, a nap nem sütött, sőt.


Az első képen egy elhaladó autót ábrázolok hátulról, a többi kép nagyrészt statikus témákat dolgoz fel, ha lehet így mondani. A laikus számára is szembetűnő, hogy a projekt további kísérletezést igényel, biztos vagyok benne, hogy ezeknél sokkal jobb képeket is lehet csinálni. Persze ahhoz egy kis napsütés jól jönne.
Egyéb lyukkamerás megoldások →

3 megjegyzés:

htibi írta...

Hello Gyulus !
Jó a video amit csináltál. Kicsit csodálkozom hogy nem raktak bele fix likakat valami fém lemezen különböző méretben !?
Egyébként hol vetted ? és mennyiért ?
Egy kisérletezést megérne a dolog !

Üdv: htibi

Gyulus írta...

A Régió játékboltból származik, de mivel ajándék volt, az árát nem tudom.
Az viszont biztos, hogy különböző lyukakkal kell még kísérletezni.

htibi írta...

Igen ! én egy Fed-4 gép objektívja helyett tettem hasonló módon lyukat(alufolia). A jóisten tudja hogy milyen lyukat sikerült böknöm.
Üdv: htibi

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/