2008. január 20., vasárnap

Vilia elvtárs a Margit-szigetre látogat

Lett egy Vilia (Вилия) nevezetű szovjet fényképezőgépem, 900 Ft-ért jutottam hozzá. Típusjelzése nincs, tehát nem Vilia EOS 300D, vagy Vilia D2Xs, de még csak nem is Vilia Symbol, hanem csak így, simán, Vilia. Sajnos a névcimke hiányzik róla, így akár hazudhatnám Nikonnak is.
A gép első fogásra olyan, mintha egy hetvenes évek-beli orosz hűtőszekrényt, vagy grillsütőt fognánk, olyasmi anyagokból készült. A BeLomo gyár gyártotta 1973 és 1986 között, állítólag nagyjából kétmillió darabot. Objektívje a 4/40-es Triplet 69-3, záridő 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 lehet, és a "B" is. A blende 4-től 16-ig változtatható.

A fényképezőgép rossz. Legalábbis az én példányom. Legnagyobb baja a próbafényképezés során az volt, hogy körülbelül a film harmincadik kockája után a felhúzókar nem továbbította a filmet, a zárat viszont felhúzta, és a számlálót is tekerte. Jó nagy átverés, az utolsó 6-8 kép egy darab kockára készült. Ez persze csak a film előhívása után derült ki. Ha film nélkül, kinyitott hátlappal kézzel lefogom a jobb oldali orsót, könnyedén fel tudom húzni, úgy, hogy az orsó nem forog. Ez végzetes hiba, mivel soha nem tudható, hogy egy-egy felhúzás során tekeredett-e a film, vagy sem. Nyilván, ha nem egy agyonhasznált 900 Ft-os példánnyal kísérletezünk, ez a hiba nem fordul elő.

A Margit-hídon remekül lehet etetni a sirályokat, elég megállni, és néhány kenyérdarabot kiszórni, csapatostul jelennek meg, és ezt jól lehet fotózni. Készült is egy néhány sirályos kép. Az első és az utolsó kivételével a többi a Margit-szigeten készült, de sajnos a galéria a fentebb említett probléma miatt hirtelen véget ér. Íme a képek:

A film egy Fortepan 100-as volt, 200-asként fotózva, és előhívva. Ezt pusholásnak, push-hívásnak hívják, tehát egy adott érzékenységű filmet nagyobb érzékenységűnek tekintünk, és a hívóban is annyi ideig tartjuk, mintha nagyobb érzékenységű lenne. Ettől a képminőség romlik, ez sajnos a fenti képeken látszik is.

Végül, a szokásaimnak megfelelően, itt van néhány kép a Viliáról:

Vilia eleje
Vilia hátulja
Triplet 69-3 a záridőkkel
Triplet 69-3 alulról, a blendeállítóval
>
Színes kereső
Színes kereső hátulja, időjárási szimbólumokkal
Gyári szám
Filmszámláló

Összegezzünk: kipróbáltam a Viliát, és nem voltam vele elégedett, és kipróbáltam a push-hívást, és a várakozásoknak megfelelően rosszabb minőségű képeket kaptam. De legalább történik valami, és gyűlnek a tapasztalatok.

10 megjegyzés:

  1. Most fedeztem fel egy ilyen osleletet a lakasban es probalgattam, ismerkedtem vele. Kerdesem az lenne, hogy mivel nem tul sokat latok a kereson at, fokuszalni csak ugy sacc per kabe lehet vele, vagy az en peldanyom romlott el?

    VálaszTörlés
  2. Egy ilyen jellegű fényképezőgépnél a keresőben nem lehet fókuszálni. Hiszen a kereső semmilyen összefüggésben nincs az objektívvel, csak arra szolgál, hogy nagyjából megnézzük, hogy mi lesz a képen.
    Ehelyett van az objektíven egy távolságállító, azzal kell belőni saccra, hogy a fényképezendő téma hány méterre van tőlünk.

    VálaszTörlés
  3. Hello nekem is van ilyen gépem a kérdésem az a kis tekerő tárcsa felül mire szolgál? (a második képen a felhúzó mellett lámpa s egyéb szimbólumok vannak mellette) köszönöm üdv. Misi

    VálaszTörlés
  4. Szia! Régen volt már a kezemben, de ha a második képen, a gép hátulján lévő tárcsára gondolsz, akkor az a film érzékenységének a beállítója.

    VálaszTörlés
  5. Hú köszi a gyors választ:) !!! hmm sosem állítottam még befolyásolja a képek minőségét? vagy csak emlékeztetőül van? nekem a hátlapon van amúgy,( s semmi szerepe simán a szegecsre rögzül a film feszítő alatt és nem mozgat semmit)amúgy egy nagy tárcsa, ott ahol a második képen hátlapon egy fekete kör (dugó). s ami itt a második képen az a pici (itt látom az asa feliratot)nálam csak lámpa nap s azok variánsai láthatók, érdemes állítgatni? látom itt is belelóg a keresőben az optika :) sokat használtuk régen fekete fehérben csinál szép képeket:)üdv: Misi utolsoomohikan "kukac" freemail.hu azért írtam így az email-t mert sok spam-et kapnék :)

    VálaszTörlés
  6. Hello!
    Nekem is van egy ilyen gépem, film nincs benne, de ki szeretném próbálni, milyet érdemes venni bele?

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Mivel az objektív viszonylag fényerős, (4-es a legnagyobb nyílás) igazából bármilyen film jó bele. Én egy olcsóbb 400-assal kezdeném ilyen őszi időkben.

    VálaszTörlés
  8. Nekem is van egy ilyen gépem. Mint a ciikben is emliítetted a te géped rossz, az enyém szinte tökéletesen működik (filmszámláló nem) és a képek iselfogadhatóak. én egy százassal többért vettem ezen szerintem max a névcédula múlik meg a filmes hiba. A push-hívást nem ismerem nem tudok véleményt mondani.
    Hát, ennyi =).

    VálaszTörlés
  9. A B záridőt hogy lehet működtetni? Lenyomva tartjuk és mikor felengedjük az a "B" idő vége?

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...