2010. október 19., kedd

Skolnyik menni Győrbe

A Petőfi Csarnoknál üzemelő nagyszerű ócskapiacon vételeztem ezt a Skolnyikot 3000 Ft-ért. Lehetett volna venni Exa 1A-t is, nagyjából tízszer ennyiért, meg Canon 300D-t 50000-ért, de egy Skolnyik csak jobban kell az embernek. Az eredeti doboz is megvan, sőt, az írógéppel kiadványszerkesztett használati utasítás, de nem csak magyarul, hanem oroszul is. Sőt, az eredeti "menetlevél", vagy nem is tudom, hogy fordítsam a паспорт szócskát. Az "útlevél" olyan hülyén hangzana. És persze a már emlegetett rajzos fotós tanfolyam.

A Skolnyikról már volt szó itt nemrégen, még a paramétereiről is írtam, így most nem ismétlem meg. Ha valaki nem emlékszik, elolvashatja újra. Egy darab film elfényképezése után nem nagyon beszélhetünk tapasztalatokról, de annyi az elkészült képek láttán bizonyos, hogy az objektív a körülményekhez képest jónak mondható.

Objektív
Blendenyílás
Hátlap nélkül
Felirat beégetve (a többi kép itt)

Sajnos nem torzít a képek szélei felé, és vignyettálás sincs nagyon. Az egyébként egyenes házfalak nem görbülnek, a film széle nem kap fényt fotózás közben. Kicsit olyanok a képek, mintha egy rendes fényképezőgéppel készültek volna.

Hogy akkor mégis mitől olyan furcsán rosszak ezek itt lent? Hát az előhívástól. Maradék régi filmhívót használtam, a folyadékhőmérő meg elveszett, a fixír kevés volt, és higítani kellett, egyszóval csoda, hogy egyáltalán lett valami. Mindenképpen fel kell újítanon a vegyszerkészleteimet.

A győri olvasók biztos felismerik a helyszíneket, lehet, hogy még az első képét is, bár ahhoz már nagyon lokálpatriótának kell lenni.

3 megjegyzés:

  1. fura, tényleg egész jó objektív, mármár túl jó is a kategóriához, szinte unalmasan jó a képe, ahhoz amit egy ilyen bakelitdoboztól elvárna az ember

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez az egyik legjobb sorozatod eddig, és tényleg meglepően élesek lettek a képek, ahhoz képest hogy egy fix fókuszos objektív csücsül a gép elején.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz hangultú képek.
    Megjegyzem 30 000.- egy EXA 1A-ért kicsit sok , sajna a PCS bolhán néha nagyon elszált árak vannak.

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...