2010. október 10., vasárnap

Egy perces fotótanfolyam

Harminc, negyven évvel ezelőtt magyar ember alapvetően csak az OFOTÉRT-ban volt képes fényképezőgépet vásárolni. Ekkoriban minden géphez adtak egy rövid tájékoztatót, arról, hogyan kell szépen fotózni. A tájékoztató persze egyben OFOTÉRT reklám is volt.

Idősebbek számára a rajzok nem véletlenül ismerősek, a Ludas Matyi híres karikaturistája, Pusztai Pál műveit látjuk. Helyezzük el a korban a kiadványt: az Aranycsapat már a múlté, de a Gyöngyhajú lányt még nem alkották meg. Ez a 60-as évek közepe, második fele, beat-korszak hazai kezdetének időszaka. Kunkori frizura, miniszoknya.

Ekkortájt kezdett elterjedni dolgozó népünk körében a fotózás, sokféle orosz, meg NDK-s fényképezőgépet lehetett kapni, meg Forte filmet, az OFOTÉRT pedig vállalta a kidolgozást. Érthető hát, hogy megpróbálták a dolgozókat arra ösztökélni, hogy valamelyest elfogadható képeket készítsenek, ha már.

A kiadvány leghasznosabb része az utolsó oldalon látható táblázat, amely fénymérő nélküli exponálási beállításokat tartalmaz. Igaz, hogy 17-18 DIN-es filmre kapunk adatokat, ez pedig "mai szemmel nézve" 50-es filmnek felel meg, de ha a táblázat valamelyik oszlopának értékeit megduplázzuk/megfelezzük, akkor 100-as filmhez használható eredményeket kapunk.

A pazar és tartalmas útmutató a tegnapi Skolnyikkal együtt került hozzám, szkennelés és a jpg2pdf program segítségével nyerte el mostani, örökkévalóságnak szánt formáját.

4 megjegyzés:

  1. Én a mai napon kapott Beirette tokjában találtam valami hasonlót.
    Ha érdekel, feldobtam ide: http://rotaran.interhost.hu/fenykepezes.pdf

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű ez a füzet. Köszönöm, elraktározom magamnak.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez oltári!!! :-))) Főleg a 4. oldalon az "arc fényképezésénél ne fejezze le a modellt" ábrázolása! :-DDD

    VálaszTörlés
  4. Zseniális vagy!!! :) Köszönöm szépen!!!
    Kiposztoltam: http://metroilluziok.blogspot.com/

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...