2010. február 7., vasárnap

Lyukkamera kávésdobozból

Lett egy olyan dobozom, amiben négy kis csomag kávé volt, és az isten is lyukkamerának teremtette. Az is lett belőle, az alábbi képek bizonyítják.

A lyukkamera gyártása körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, a szerszám- és anyagszükséglet minimális. Egy jó, masszív dobozon kívül a legfontosabb egy kis darab alumínium lemez, amibe a lyukat fúrjuk, erre egy mécses pont megfelelő. De ha nincs, alufólia fecni is megteszi. Újdonság az eddigi lyukkamerákhoz képest, hogy ezúttal a doboz belseje fekete lett, valószínűleg ez egy hasznos dolog, így kevésbé tükröződnek mindenféle kóbor fények belül, nyilván az igazi fényképezőgépeknek sem véletlenül matt feketék belülről.

Ennek a mécsesnek annyi
Lyukat fúrunk. De nagyon picit ám!
Ez a váz. K-bajonettes
A belsejét feketére festjük
Készül az objektív foglalala
Géppark

Az összes gyártási werkfotó itt látható.

Van még egy változás az eddigi lyukkamerákhoz képest: a doboz, így a belerakható negatív mérete is nagyobb. Ezek itt 18x13-as papírra készültek, és ezért szép, viszonylag részletgazdag eredményt kapunk. A jó minőségű sima fotópapír pedig megkönnyíti a szkennelést.

Aki rákattint a képekre, az még nagyobb méretben is megcsodálhatja őket.

A rendszeres olvasóknak persze már valószínűleg a könyökükön jönnek ki ezek a képek, mindig ugyanaz az udvar, ugyanazok a fák és falak. De sajnos a lyukkamerával nem nagyon lehet mozgolódni, egyenként kell a fotózás után kiszedni és előhívni a képeket, és csak ezután lehet újratölteni a dobozt. Ha valakinek van ötlete arra, hogyan lehetne távolabbra merészkedni anélkül, hogy minden egyes kép után haza kelljen jönni, az árulja el nekem is.

18 megjegyzés:

  1. Állítólag régen a vándorfotográfusok szekéren vitték magukkal a cájgot. A nedves üveglemez fél órát bír érzékenyítve, szóval nem sokat lehetett vacakolni. De neked csak egy nagy dobozra van szükséged, amibe befér a kamera meg egy másik doboz, amibe a leexoppnált képek mennek. Aztán otthon lehet előhívni.

    VálaszTörlés
  2. Na jó a dobozt kicsit körülírom: egy nagy doboz rajta két lyukkal, amihez gumírozott végű vastag fekete anyag van rögzítve, ahol be tudod dugni a kezed anélkül, hogy fényt kapna a benn levő cucc. (Régen a fotós táskákon volt ilyen zseb, hogy ki tudd szedni a beszakadt filmet.)

    VálaszTörlés
  3. Igen, ilyen "műszert" lehetett látni régen az Ofotértban, amikor az eladó a beleszakadt filmet szedte ki a fényképezőgépből a kedves vevőnek.
    Köszi a tippet, klassz lenne egy ilyet eszkábálni.
    Gondolom, látványos lenne a körúton használat közben. :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen anyagra készül?
    Mi a film? Hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  5. Sima fekete-fehér fotópapírra készül, amit aztán a klasszikus "hívó-fixír" módon hívok elő sötétkamrában.
    Valószínűleg a Soósnál lehet kapni papírt is, és vegyszereket is.

    VálaszTörlés
  6. Hello. Most találtam ezt a blogot, miközben Lubitel gépről kerestem információkat.
    Nagyon szeretném kipróbálni a fotózást egy 6x6-os géppel és a vaterán talátam egy Lubitel2-est és egy Lubitel 166-ost, de kellene nekem egy kis segítség, melyikre érdemesebb kiadni. Mit tanácsolsz, hogy látatlanban ne fogjak mellé, mit kellene kérdezni egy olyan eladótól, aki szintén nem sokat ért hozzá?

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Ha az eladó nem ért hozzá, akkor elég annyit megkérdezned, hogy el lehet-e sütni a zárat, és hogy a blende, meg a záridő állító működik-e az objektíven. Ezt az is meg tudja állapítani, aki nem ért hozzá.
    A Lubitel 166-os újabb, a Lubitel 2 régebbi konstrukció, de szerintem nincs túl sok különbség köztük, azt érdemes megvenni, amelyik jobb állapotban van.
    http://www.sovietcams.com/index.php?-709374495

    VálaszTörlés
  8. Köszi szépen hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Az eladók szerint mindkét gép kifogástalan állapotban van. a 166-os 5.5000-ért, a 2-es 9.000,-ért ami valóban úgy néz ki tokkal együtt, mintha vadiúj lenne.
    Mivel első 6x6-osomat készülök megvenni, tanácstalanul toporgok. Kísérleteznék vele, de azért szép, éles képeket szeretnék. Esetleg más márka... Flexaret, Olbia, vagy Elioflex. A yashica vagy rolleiflex túl drának bizonyolnak.
    Még egy kérdésem, hogy hová lehet beadni 6x6-os filmet, ahol megbízhatóan dolgozzák ki?
    Köszi a tanácsokat még egyszer!!!

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    55000-et semmiképpen se adj egy Lubitel-ért, de még a 9000 is soknak tűnik. Én egy hibátlan Flexaret-et vettem régebben a Soósnál 9000-ért.
    6x6-os filmet gyakorlatilag mindenhol hívnak, ahol 35 mm-est is, én a Puskáshoz szoktam vinni, a Mammutban vannak.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Nagyon ne haragudj, hogy ismeretlenül zaklatlak a kérdéseimmel, de senkit nem ismerek aki értene ehhez a témához.
    Kérhetek e olyat tőled, hogy bemásolod az alábbi keresőszavakat a vaterán és megnézd nekem, hogy szerinted melyik gépre érdemes licitálni?
    Lubitel 5.000-ért ezen a néven: Ljubityel 2 fényképezőgép
    a másik 2.100-ért, de folyamatosan megy rá licit: Lubitel 2 fényképezőgép (Termékkód: 163186257)
    És egy flexaret 5.500-ért ezen a néven: flexaret 6x6
    Ha tudsz szánni rá egy kis időt, nagyon köszönöm.
    Egyébként Nóra voltam :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Nóra, a fényképek alapján én mindenképpen a 163186257-est venném meg, a fotókon látszik, hogy nagyjából sose volt használva, gyári új. Az 5000 Ft villámár nem sok érte, ha nekem ilyenre lenne szükségem, azonnal lecsapnám, nem vergődnék licitálással.

    VálaszTörlés
  12. helló!
    Lyukkamerával már volt szerencsém nekem is foglalkozni (bár én az egész dobozt megépítettem kedves kis zárszerkezettel meg 3 sín a papírnak, hogy különböző látószögeket tudjon a masina :D )
    A szállítás tényleg nem egyszerű.... bár a kis sínek elegek voltak ahhoz, hogy ne mozogjon el a papír így a városba is kisétáltam vele, sőt egyszer haza is vittem a masinát a szüleimhez (sajna persze szétesett a vonaton a doboz és fényt kapott...) Már beszélgettünk erről a tanárunkkal is hogyan lehetne megoldani hogy ne kelljen folyton a laborba szaladgálni.... ötlet van ha sikerül megcsinálni/kipróbálni mindenképpen csinálok róla valami leírásfélét hogy Te is kipróbálhasd :)

    VálaszTörlés
  13. Julcsi, köszönöm, ha gondolsz rám, és megírod majd.
    Én egyébként egy körbehajtott szigetelőszalag darabkával szoktam a doboz hátlapjára erősíteni a fotópapírt.

    VálaszTörlés
  14. Szia! Újra téged kereslek meg 6x6-os gépekkel kapcsolatban. Nem vettem Lubitel-t, mert mások is lebeszéltek róla, bár még mindig szemezek egy 5000,-es szép példánnyal.
    Helyette most kinéztem egy Voightlander Brillant gépet amit 8.900.- ért vesztegetnek, elvileg működőképes és helyben van.
    Mit lehet tudni a Brillant-ról? Mennyivel magasabb osztály a Lubitelnél?
    A másik Reflekta II.
    Bocs, ha zaklatás szinten kérdezgetlek ezzel kapcsolatban, de mástól nem tudok technikai tanácsot kérni a témában, és hát addig nem nyugszom amíg nem szerzek egy 6x6-ost :)
    Köszi!
    Nóra

    VálaszTörlés
  15. Igazából én tól sokat nem tudok erről a két gépról, csak annyit, hogy a Voightlander Brillant a 30-as évek terméke, a Reflekta II. pedig az 50-es éveké, a Lubitel pedig ezeknél újabb. Mivel az orosz objektívek általában nem számítanak rossznak, nem biztos, hogy rossz döntés olyat venni. A Voightlander meg azért lehet érdekes, mert olyan nagyon régi. Én a flickr-en nézelődnék, hogy melyik milyen képeket csinál, és aszerint döntenék.

    VálaszTörlés
  16. Mennyi ideig van takaratlanul a lyuk? (Mert gondolom az expozíció úgy történik, hogy az addig egy kartonpapírral lefedett lyuk elől elveszed a papírt :D)

    VálaszTörlés
  17. Mivel ezek a képek több mint két éve készültek, nem emlékszem pontosan az expozíciós időre. Ez az idő egyébként nagyban függ a fényviszonyoktól, 5 perctől fél óráig bármennyi lehet. A helyes időt mindenképpen kísérletezéssel lehet megtalálni.

    VálaszTörlés
  18. Figyelmetekbe ajánlom ezt az oldalt:
    www.pinhole.cz

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...