2009. január 1., csütörtök, 0:01

Kodak Instamatic 133

A minap emlegetett kedves blogolvasóm csomagjában lévő másik fényképezőgép egy Kodak Instamatic 133-as volt. Ezt a gépet 1968-ban találták ki, és a szakirodalom szerint egyszerűsége révén széles néprétegekhez juttatta el a mindennapi fotózás lehetőségét. Még egy gyerek is képes volt a 126 cartridge filmet tölteni és üríteni. Magát a filmet az ember egy pillanatra sem látja, csak a kazetttát.
Isteni szerencse, hogy a Soós Kereskedésben árulnak hozzá filmet. Igaz, hogy az ott kapható filmek 1994 augusztusában lejártak, de a 10 Ft-os árért ne várjunk csodákat. Én sem vártam, de azért gyorsan vettem 10 darabot, és fizettem érte 100 Ft-ot.
126-os filmkazetta
Ez is, csak hátulról
Különös érzés volt a pénztárnál átvenni egy nagy csomag Fuji filmet, és kifizetni a zsebemből előkotort fémszázassal. Már csak ezért is megérte.
Erről a 126-os filmről azt kell tudni, hogy 35 mm széles, de csak az egyik oldalán vannak lyukak. És mivelhogy ugyanakkora, mint egy átlagos kisfilm, bárhol előhívatható, és a szkennerek többségével be is szkennelhető.
15 éve lejárt film
Fényképezőgép
Nagy kezelőszervek
A kazetta helye
A gép maga könnyen kezelhető, ugyanis egyetlenegy állítási lehetőségünk van, a záridőt választhatjuk, 1/40 mp, vagy 1/80 mp lehet. A blandenyílás 11-es, az objektív 43mm-es.

Nézzük akkor a képeket. A 15 éves film nem hazudtolja meg önmagát, minden kép halovány lett, ezek itt egy picit fel vannak javítva, az eredeti, módosítás nélküli szkennelés itt látható. Úgy tűnik, hogy csak akkor készülnek elfogadható képek, ha hétágra süt a nap, és a záridő a nagyobbik értékre van állítva. Említésre méltó még az összes kép felső és alsó részén látható sötétbarna foltokból álló sáv, illetve sok kép alján a világoskék elszineződés.


Az összes werkfotó itt megnézhető. A legközelebbi Kodak Instamatic képekre viszont csak akkor számítsatok, ha majd sütni fog a nap.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amélie Poulain is ilyen gépet használt gyerekkorában katasztrófák előidézésére. :-)

BUÉK!

Gyulus írta...

Hát igen, de az igazi Kodak-katasztrófa a következő posztban lesz. :)

Névtelen írta...

Szia! Szerencsére sikerült rátalálnom a blogodra és örömmel olvasom, hogy sikerült 126-os filmet találnod. Nekem is jól jönne pár darab csak sajnos sehol sem árulnak ahol eddig kérdeztem, egyébként ez Soós kereskedés az az ami a Deák tér fele van, mert ott sem kapható már. Ha esetleg tudsz még boltokat ahol árulnak ilyet jelezz vissza légyszíves! Köszi!

Névtelen írta...

itt hagyom a mél címet is :D :sutu1234@citromail.hu köszi

Gyulus írta...

Szia, ez a poszt több, mint egy éves, és valóban, a Soósnál se lehet már kapni ilyen filmet. És én sajnos nem is tudom, hol lehetne még venni. Tartok tőle, hogy végérvényesen lemondhatunk róla, bár nekem még van ebből a 10 Ft-osból néhány.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ! Esetleg tőled nem lehetne venni? Akár az elhasznált példányok is érdekelnének: láttam egy videót amiben a kazettát 35mm-es filmmel töltik fel, és elfogadható képeket eredményez.( ha esetleg érdekel: http://www.youtube.com/watch?v=vuhM7McQOpc&feature=player_embedded#! ) Köszi!!

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/