2008. október 4., szombat

Nincs pénzed fényképezőgépre? Csinálj magadnak.

Kezdjük az elején. Mi is a fényképezés elve? Van egy pici lyuk, ami lehet egy nagyító lencse is, extrém esetben több lencse, de ezt már objektívnek hívják, és mérnökök tervezik, úgyhogy ezzel most nem foglalkozunk.

A pici lyukon, vagy nagyítón keresztül átmegy a fény, és egy bizonyos távolságban odatartott fehér papírra éles képet rajzol. (Ha a nagyító túloldalán a Nap van, a papír felgyullad.) Ez a rajzolt kép a dolog jellegéből adódóan fejjel lefelé áll és tökörkép is.
Ehhez képest magának a fotózásnak már csak annyi a dolga, hogy ezt az emlegetett képet kémiai úton rögzítse.

A fotózás elve egy eredeti vázlaton.
A B pont jelöli a lyukat, vagy lencsét. Manapság a gyertyát lámpával helyettesítjük.
Forrás: www.uh.edu
A kísérlet. A falon a konyhai lámpa fordított képe.

Nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy összebuheráljunk egy eszközt, ami a fent vázolt követelményeket megvalósítja.
Anyagszükséglet:

  1. Egy közönséges nagyító
  2. Egy nagy közönséges cipősdoboz
  3. Némi közönséges fekete szigetelőszalag
  4. Közönséges olló, meg ilyenek

A doboz méretét a nagyító gyújtótávolsága határozza meg. Ezt úgy kell kipróbálni, hogy szembeállunk az ablakkal, vagy a lámpával, és a szemközti fal elé tartjuk a nagyítót, és addig mozgatjuk előre-hátra, amíg az ablak (vagy lámpa) képe éles nem lesz a falon. A fal és a nagyító közötti távolság lesz az a méret, amekkora dobozra szükségünk lesz.

Maga a gyártás roppant egyszerű: a cipősdoboz egyik végének közepén fúrunk egy fél centis lyukat, és fekete szigetelőszalaggal eléragasztjuk a nagyítót. Kell valami nagy kerek dolog is, amivel a lencsét letakarjuk. Ezt a profik objektívsapkának nevezik, de nekünk arra kell, hogy majd feleslegesen ne kapjon fényt a fotópapír a dobozban. Készen is vagyunk.

Ezután bevonulunk a sötétkamrába, és a doboz lyukkal szemközti oldalához rögzítünk egy fotópapírt, rátesszük a tetőt, a lencsére pedig a fedőt, és kimegyünk fotózni. Azt, hogy a megépített eszköz által készült kép éles lesz-e, vagy sem, kísérletezéssel állapíthatjuk meg. Az én gyártmányom körülbelül az öt méterre lévő tárgyakat fotózta élesen, az ennél messzebbi és közelebbi dolgok életlenebbek. Ezt egyébként a nagyító és a fotópapír közötti távolság változtatásával lehet befolyásolni.

Történetesen az én nagyítóm gyújtótávolsága több, mint húsz centi, így ilyen nagy doboz kellett. Az ilyen nagyító hatalmas képet csinál, viszont a dobozban nem fér el elég nagy fotópapír, így a képződött képnek csak egy része fér rá a papírra. Ezt a jelenséget fotós körökben "teleobjektív"-nek nevezik.

A játék folyamán ezek a képek készültek. Az expozíciós idő körülbelül 20 másodperc. Ha sütött volna a nap, kevesebb is elég lett volna.

Sajnos a fotópapírra való fotózás eléggé helyhez kötött tevékenység, így most is a már unásig ismert témákat tudtam csak fotózni, viszont újdonság, hogy ezek nem szkennelt képek, hanem digitális reprodukciók, magyarul egyszerűen lefotóztam a negatívokat.


Áthozott kommentek:

amitlatok - http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.07. 17:34:46
Ma pont a fotósokról írtam. Kíváncsi lennék a véleményedre.
Üdv,
amitlatok.blog.hu/

htibi - http://www.htibi.ini.hu 2008.10.22. 10:31:41
Ez nagyon állat dolog 2008-ban ! Gratulálok !!
Ha legközelebb még üveglemezre is fotózol akkor felvágom az ereimet ! :))
ezzel a papirdoboz cuccal nagykirándulásra azért ne induljak ugye ?
Üdv !

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.10.22. 11:07:16
Köszi. :)
Sajnos a doboz teteje lejár, és ha túl sokáig exponálok, mindenképpen fényt kap a negatív.
Tehát fotózni csak gyorsan, és vízszintesen...

hajdu tamas - http://hajdutamas.blogspot.com/ 2008.10.22. 15:46:50
az elso foto oltari jo. grat a gephez :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...