2008. március 16., vasárnap

Vivitar eldobható: nem kell eldobni!

Újabb eldobható fényképezőgép került a karmaim közé, egy Vivitar Pocket Shot nevezetű masina. Ritka, mint a fehér holló, a boltos maga se tudta, hogy tart ilyet, úgy kellett neki megmutatni a kirakatban. Viszont a többi hasonló géphez képest olcsó, 1490 Ft. Nomane 400-as film, utánmatricázott kazettában, feltehetően valami selejtes maradék, a gyártó által jutányosan hozzájutva. Expozíciós paramétereiről semmit sem lehet tudni, az internet sem ismeri ezt a fajtát.

Szép csomogolás
Vivitar Pocket Shot
A gép hátulja, jótanácsokkal
Márka nélküli film, fotózás után

Viszont ami a lényeges, szét lehet nyitni, és újra lehet tölteni. Igaz, ezt a műveletet vaksötétben kell végrehajtani, mivel a gép, hasonlóan az összes többi eldobható kamerához, fényképezés közben az előre áttekercselt filmet tekeri vissza kockánként a kazettába. Könnyítés, hogy a doboz alján direkt van egy erre az előre áttekercselés számára kiképzett csavaró.

A képek a Budakeszi Vadasparkban készültek március 15-én. Javarészt állatokat próbáltam fotózni, van néhány kép, ahol ez jól is sikerült. Maga a fotózási élmény, már ha lehet ilyenről beszélni, nem túl rózsás, van a gépnek egy kis bóvli-jellege, felhúzáskor az ember attól fél, hogy nehogy szétessen, és valami létfontosságú rugó a szeme közé ugorjon.

Íme, néhány részlet a szétszedett Vivitar-ról.

Itt kell kipattintani a gép hátulját
A másik oldal, remélhetőleg nem törik le azonnal
Számláló, exponáló gomb, filmtovábbító
Az exponáló gomb, és a filmszámláló ablak
Az elemtartó alul
Itt kell előretekerni a filmet újratöltéskor

Valószínűleg érdemes lenne a gépet kipróbálni egy rendes tekercs filmmel is, azt viszont megállapíthatom, hogy az összes eddig kipróbált single-use kamera gyakorlatilag ugyanolyan jellegű képeket készít: napsütésben szép, nagylátószügű, éles kép, a széleken torzulás, némi vignyettálás, és kész. Tehát az olcsóbbat érdemes megvenni, és persze nem midegy, hogy akarjuk-e újrahasznosítani.

Egyébként a 14-es képen látható állat, (szégyenszemre nem tudom, miféle), majdnem bekapta a gépet, miután az exponálás után beejtettem a kerítése mögé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...