2008. január 21., hétfő

Hamisított eldobható kamera

A szentendrei HÉV végállomáson üzemelő trafikban volt kapható ez az egyszer használatos gép. Azt írja a doboza, hogy 12 expozíció, 200-as film. Nem is tudtam, hogy létezik 12 kockás film, rajta, ki kell próbálni.

A hozzám hasonló rutinos single-use felhasználóknak azonnal gyanús lett volna a gép, így nekem is az volt, mivelhogy formára a megszólalásig hasonlít a FUJIFILM jól bevált szerkenyűjéhez, csak a ruhája más, viszont az elég furcsa volt, hogy vaku nincs rajta, a helye viszont ott van, lefedve. Az ember az ujjával szépen kitapinthatja az elem helyét, a vaku bekapcsológombját, és a többi részt, amik szolgáltatásilag itt hiányoznak.

Bizakodva abban, hogy azért legalább film van benne, a vasárnap délutáni napsütésben elkattingattam a 12 kockát.

Szétszedés után beigazolódtak sejtéseim, itt egy jó nagy, egészséges, kövér hamisítvánnyal, vagy inkább egy nem teljesen legálisan újrahasznosított, és pénzért árusított egykori FUJI kamerával állunk szemben. A képek mindent elmondanak:

A papírruha
12 felvétel
Eldobható fényképezőgép
Az előkerült noname film
A szigetelőszalaggal rögzített filmtartó alja
A vaku kihajítva
Szigetelőszalagos ragasztás a másik oldalon
A lekaristolt FUJIFILM felirat a lencse mellett

Érdemes megemlíteni a filmet, ami előkerült a gépből: a kazettán lévő szűkszavú fekete martica sarkát megbontva egy 36 kockás Kodak kazetta narancssárga színe látszott ki, tehát a kínai gyártó 3 darabra vágja a 36-os filmeket, vagy 2 darabra a 24-eseket, és használt, üres kazettákba visszatölti, leragasztja, és kész.

Íme a képek, a tizenkettőből sajnos csak öt lett viszonylag jó, addig volt még elég világos a 200-as filmnek, már ha elhisszük, hogy az volt.

Mi ebből az egészből a tanulság? Érdemes mindenhol minden ócskaságot megvenni, hátha olyan fura dolgokra bukkanunk, mint ez az 1SHOT elnevezésű csodamasina. Mindenesetre egy brazil aukciós site-on felfedezhető a márka, a képeket elnézve nem is kevés van belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...