2007. december 31., hétfő

Analóg fényképezés film nélkül... Buhera.

Mit tegyen az, akinek szilveszter napján elfogyott az összes negatívja, a digitális kamerájából kifogyott az elem, a boltok már zárva, viszont égető szüksége van egy fekete-fehét képre, amely a konyháját ábrázolja?

A feladat megoldásához a következőkre van szükség:

  1. Kölcsönkért Holgára (a "B" záridő miatt)
  2. Fekete-fehér fotópapírra, a kidolgozásához szükséges vegyszerekre
  3. Szkennerre
  4. Képmanipuláló szoftverre

Na lássuk.

A fényképezőgép hátlapját le kell venni, és a sötétkamralámpa fényénél a méretre vágott fotópapírt beerőltetni a film helyére, a hátlapot visszatenni.
A kivágott fotópapír pontos méretezése lényegtelen, elég, ha valamivel nagyobb, mint 6x6 cm.

Most jön maga a fotózás. A gépet a mosogató szélére kell helyezni, vagy valami más, megfelelően stabil helyre, ahonnan a konyha jó nagy része belátható. Nem szabad elfelejteni a "B" záridőt. Igen, az az, amikor a zár addig marad nyitva, ameddig a gombot nyomva tartjuk. Le kell szorítani a masinát, hogy ne mozogjon, viszonylagos kényelembe helyezkedni, és exponálni. Az exponálás minimum 3 percig tartson, mert körülbelül ez az az idő, amíg a nagyjából 6 ASA érzékenységű fotópapír elegendő fényt kap. Ez idő alatt kíméletlenül nyomni kell a gombot. Persze, ha olyan a gép, hogy fixálni lehet a nyitott zárat, például távkioldóval, akkor egyszerűbb.

Irány a sötétkamra, vagy az annak berendezett fürdőszoba. A gépből kiszedett, exponált fotópapírt elő kell hívni, mosni, fixálni, mosni, nézni, és ha jó, akkor örülni.
Lehet, hogy csak a sokadik próbálkozás lesz eredményes, a megfelelő expozíciós időt kísérletezéssel lehet megállapítani. A mi konyhánk a saját fényforrásaival például 3 perces...
Az előhívott negatívot hajszárítóval érdemes megszárítani.
Így gyorsan kész, és nem fog összekunkorodni. Ezután be a szkennerbe, lássuk milyen lesz.

A szkennelt kép így néz ki:

Miután pozitívvá változtattam a képet, először nem ismertem rá tulajdon konyhánkra. Aztán rájöttem, hogy miért. Egy negatív nem csak negatívban van, hanem tükörképben is. Úgyhogy semmiképpen sem szabad elfelejteni egy tükrözéssel véglegesíteni a képet. Igen, ez így már a mi konyhánk:

A kész kép tipikus Holga kép lett (un. "holgoid"), annak minden jellemzőjével. Hangulatos, ám kicsit életlen, a szélek felé torzított, és persze a vignyettálás is a kép sarkaiban. Rákattintva egy kicsit nagyobb méretben is megnézhető.
A képen egyébként felfedezhető Malacka is, aki megtalálja, annak jó.

Kapcsolódó anyag: Fényképezés film és fényképezőgép nélkül... Lyukkamera.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...