2010. január 14., csütörtök, 21:10

Teleobjektív papírból - buhera

Tovább folytatódik a Zenit-es ámokfutás. Most éppen teleobjektívvel készült képeket látunk. Ez a teleobjektív azért érdekes, mert mostanában találtam meg, és azért is, mert jómagam gyártottam még zsenge fiatal koromban, a 80-as évek közepén, vagy valami ilyesmi. Műszaki leírásként olyanokat lehetne említeni, hogy alapvetően fekete tussal befestett kartonpapírokból (bonbonos doboz, ing merevítő lap, stb) készült, lencse gyanánt egy darab nagyítót tartalmaz. A blende szerkezete valóságos műszaki csoda, hiszen ez is kartonpapír elemekből készült, és pontosan úgy működik, mint egy igazi. Apróra vágott gombostűdarabkák csúsztatják a lamellákat.
A távolság beállítása viszont egy kicsit nehézkes, tekergetésről szó sincs, autófókuszról pláne, az akkori házi buherakészletemből csak arra tellett, hogy a lencsét előre-hátra lehessen húzni egy (valamilyen kávés üveg tetejéből kialakított) gyűrű segítségével.
Akkoriban még voltak fotós szakkönyveim, így egy vonalzó segítségével ki tudtam méricskélni a paramétereit, így derült ki, utólag, hogy a műtárgy körülbelül 100-as teleobjektívnek felel meg, blendenyílása 4 és 22 között állítható.

Sajnos az idő már egy kicsit megviselte, a lencse például csupa retek nem annyira tiszta. Figyelemre méltó még a nem kevés önbizalmat eláruló "Professional" felirat, ami a videón is látható.
Ahhoz, hogy az akkori Zenit-emre fel tudjam erősíteni, fel kellett áldoznom a közgyűrűkészletem legkisebb darabját, bár emlékeim szerint ez az áldozat nem volt nagyon nehéz, gyakorlatilag soha nem használtam. Pókot közelről már akkor is úgy fényképeztem, hogy megfordítottam az objektívet.
A képeken látszik, hogy az objektív rajzolata ugyancsak egyedi, középen valamelyest éles, a szélek felé viszont minőségileg rohamosan csökken, különösen a jobb széleken. Lehet, hogy a lencse egy kicsit ferdén áll, így a tilt-shift jelenséggel is találkozunk. Szembeötlő még a helyenkénti lágy kontraszt is, valószínűleg kelemenbandi nem ilyet szeretne vetetni az úri közönséggel, mert például egy óvodai csoportképen a szélső gyerekek fejéből nem sok maradna. Mármint a képen.


Említsük meg a teljesség kedvéért, és az utókor számára, hogy a képek Ilford PAN 400-as filmre készültek, valamilyen Ilford hívóval hívtam elõ, 9 percig. Az utómunka Picasával (for linux) készült, nevezetesen a rengeteg pöszmösz kiszedése (Retouch eszköz, nagyon jó), illetve a színvilágot Gimp-pel értem el, Color Balance (15, 9, -12). Hát ennyi.

16 megjegyzés:

Zsákai Péter írta...

vessetek meg, de szerintem ez marha jó! :)

Iamesh írta...

A csipeszes kép a legjobb!! Az porfesszionális :D

dincsi írta...

Már eddig is felnéztem rád, de ez mindent visz!

Gyulus írta...

Köszönöm a pozitív véleményeket, szerintem is jó a dolog, látok is még benne lehetőségeket. Például szines filmmel.

Névtelen írta...

A sok kerítésről jut eszembe. Egyszer lőjél már egy "karónvarjút" is. :)

Gyulus írta...

Rajta leszek! Ágonveréb az már van. :)

Kiss Máté írta...

Minden elismerésem, és tényleg jók a képek!

zp írta...

hát ez kurvanagy :)

nak írta...

oltári jó ez a sorozat, remek az objektív, jöhetnek a színes képek :)

htibi írta...

Hihetetlen !
Elkezdtem befonni a hajam szálanként !

Gratula !

tmt írta...

Ezkész :) Én csak állványt fabrikáltam anno, objektív eszembe sem jutott :)

zero írta...

Szavakat nem találok...mélységes tisztelet :)

Kiss Máté írta...

ja igen és ha lesz belőle eladó példány, mindenképp vevő vagyok :-D

Névtelen írta...

Szia.
Szeretném tudni, hogy a "Szegényember makró objektívje" film alatt milyen zene megy??

butos.gyorgy@citromail.hu

Névtelen írta...

Áááááááá, ilyet én is szeretnék csinálni! csak így a videóból nem tudok rájönni, hogy hogy működik a blende... És ebben csak egy lencse van?...
Ha nem titkosak ezek az infók, akkor esdve kérek egy e-mailt az aranyg@freemail.hu címre!
Előre is köszönet.

Unknown írta...

állat

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/