2008. október 31., péntek

6x6-os háziverseny szavazással

Ímmár öt darab 6x6-os képet tudó rollfilmes gépet tudok csatasorba állítani. Ennyi fényképezőgépet már érdemes összehasonlítani, rendeztem hát egy házi vetélkedőt, megállapítandó, melyik hogyan bírkózik meg egy konyhasarok lefényképezésével. A verseny szabályai a következők voltak: 2.5 méteres távolság, 16-es blendenyílás (aki képes rá), 4 perces expozíciós idő, mindezt Forte fekete-fehér fotópapírra.
Lássuk a résztvevőket és a képeket. A végeredményt reményeim szerint a látogató dönti el, közönségszavazás alul.


Első versenyző: Corina (Csehszlovákia)

A csehszlovák Corina hosszú záridős módban kihívásokkal küzd, mivel semmilyen hivatalos módon nem lehet az exponáló gombját rögzíteni. Ezért itt szükség volt egy 5 centis ragasztószalagra, amivel leragasztottam a gombot, természetesen előtte össze kellett tákolni egy objektívsapkát, nehogy idő előtt fény jusson a papírra. Buhera a javából. Mindazonáltal a kép jó lett, vignyettálás minimális, torzítás nincs. Az elkészült kép mérete 5.9x5.7 cm. Az objektív látószögének pontos értékét sűrű homály fedi, viszont a gép nehéz, és lapos az alja, ezért stabilan megáll a talpán fotózás alatt.

A Corina képe (klikk, nagyobb verzió)

Második versenyző: Diana+ (Kína)

A Dianát az isten is az ilyen versenyekre teremtette. Hosszú záridővel úgy kell használni, hogy a vékony zsinóron lógó kis pöcköt bedugjuk az exponálógomb mellett kiképzett nyílásba, azaz kitámasztjuk lenyomott állapotban, majd hirtelen levesszük az objektívsapkát, és elkezdjük mérni az időt. Óvatosan kell vele bánni, mivel pehelykönnyű szerkezet, nehogy az objektívsapkával együtt a gépet is lerántsuk. Az idő leteltekor pedig a pöcköt kihúzzuk, így zárjuk a zárat. Ennek a gépnek névlegesen 75mm-es az objektívja, a keletkezett kép pedig hozza a szokásos tulajdonságokat: minden egyenes vonal görbe, a sarkok sötétek, a kép szélei felé egyre életlenebbek a tárgyak. A kép mérete 5.0x5.4cm-es. Az internet sokat tud erről a gépről mesélni: például itt és itt.

A Diana+ képe (klikk, nagyobb verzió)

Harmadik versenyző: Holga 120 CFN (Kína)

A Holga képei mindig szürkébbek a többinél, és kevésbé kontrasztosak. Valószínűleg azért, mert ez a gép nem rendelkezik 16-os blendenyílással, hanem csak 8-assal, de erről mindig megfeledkezem, és a képek valamelyest túlexponálódnak. Így idő előtt kell a negatívot kirántani az előhívó vegyszerből. Az objektív 60mm-es, sokminden ráfér hát a képre. A negatív valóságos mérete 5.5x5.5 cm-es. Összehasonlítva az ablak méretét a Corina által készített képen lévő ablakkal, nagyjából ugyanakkora, így valószínű, hogy az is 60-as objektív. A Holgának rendkívül sok változata van, igazi divatgép, de meg is érdemli.

A Holga képe (klikk, nagyobb verzió)

Negyedik versenyző: Pajtás (Magyarország)

A gyakorlott és szemfüles olvasónak rögtön feltűnhet, hogy ez a gép még soha nem szerepelt ezen a blogon. Így van, ez a legújabb szerzemény, a Soósból van. 80mm-es objektívja valóságos teleobjektív a többihez képest. Élességet nem lehet állítani rajta, viszont ennél a típusnál a legkényelmesebb a hosszú záridős fotózás: egy kis kart elforgatunk, és tessék, a gomb "B" záridőnél (ami egyébként itt "T") lenyomva marad. A sűrű bakelitház jó nehéz, nehezen mozdulna be, ha nem lenne az alja úgy kiképezve, hogy billeg minden irányba. Jól ki kell hát támasztani. A kép tetszetős, az egyenes vonalak itt egyenesek, a kép sarkaiban viszont némi vignyettálás fedezhető fel. Az elvileg 6x6-os negatív kép a valóságban 6.1x5.6cm-es. A camerapedia.org sajnos nem ismeri a márkát, de mások azért igen.

A Pajtás képe (klikk, nagyobb verzió)

Ötödik versenyző: Lubitel 166B (Szovjetúnió)

Szemre a legmagasabban kvalifikált versenyző az öt induló közül. A valóságban is az, rendes távolságállítás, kereső, jó objektív, 75mm-es. Az összes közül egyedül ebbe a gépbe lehet kioldózsinórt csavarni, így ezzel nagyon könnyű hosszú záridővel fotózni. Masszívan megáll az alján, nem billeg, nem ferde. Gyerekjáték számára a 16-os nyílás, még tudna kisebbet is, ha akarna. Az elkészült versenykép tisztességes fotó, fehérekkel, feketékkel, szürke árnyalatokkal. Torzítás nincs, és a kép formátuma is pontos négyzet. Igaz, egy kicsivel kisebb, 5.7x5.7 cm-es. Bár igen elterjedt versenyző, a camerapedia alig ír róla valamicskét.

A Lubitel 166B képe (klikk, nagyobb verzió)

Áthozott kommentek:

ThufirHawat 2008.10.31. 13:06:24
Vegyél 60e-ért Pentax 6x7-et. :o) Kicsit kilógna a sorból az alap Takumar optikájával.

zsüber 2008.10.31. 13:15:23
Hmm...
A Corina most is könnyeket csal a szemembe. Az első fotós kudarcaim anno azzal kezdődtek... :D
Utána megtanultam bármi mással jó képeket készíteni. Azokkal sikerült is. Elajándékoztam egy fotógép gyűjtőnek.
Majdnem 20 évvel később kölcsönkaptam egy KIEV88-at. Talán a legjobb képeimet azzal készítettem. Szokni kell a 6X6-ot, de ha belejön az ember, már csak egy biztos nyersanyagforrást kell találni, meg egy labrot, ami nem zár be hónapok múlva.
Amúgy gratula a bloghoz. Ha nincs kint az index ajánlójában biztos nem találok rá.

Hans Lopkowitz 2008.10.31. 13:16:29
Nekem Sinar F-em van, Linhof kazettával. Baró.

Hans Lopkowitz 2008.10.31. 13:18:06
De úttörő koromban én is egy Corinát gyűrtem, nagyon szerettem. :-)

crayfish 2008.10.31. 13:29:05
Kint vagy az Index címlapján. Gatulálok, igazán megérdemelted.

Pjotr1 2008.10.31. 16:02:14
anno még én is fotóztam Ljubilel 6-al, és a Pajtás testvérével, az "Utitárs" nevű, hozzá hasonló géppel. De legjobban a haronikás 6x9-es Agfa gépemet szerettem.
a 6x6-os gépbe csináltam kartonpapírból negyedelőt, így 3x3-as kockákat lehetett csinálni vele, a filmet 4x kellett visszafűzni, a takarópapírt meg 4x elfordítani 90 fokkal...

A verseny u.-i piacon még ma is árulnak igen jó gépeket,ezért a hétvégén, érdemes kinézni holnap (szombaton)
Már évek óta én is áttértem a digit tecjnikára (sajnos) azelőtt a 8 és 16 mm-es f.f. és színes fordítós filmeket is otthon dolgoztam ki, a diákat és a negatívokat is.Aa házi laborom még megvan, akarcsak a gépek és némi film meg fotopapír, és vegyszerek,szépen elcsomagolva. Ha van rá érdekélődő, szívesen eladnám vagy elcserélném. érdeklődőket a pjotr1 at freemail.hu-ra várok.

Gasper - http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.01. 09:53:49
Üdv a bloggazdának, először (de valőszínüleg nem utoljára) írok ide.

Először is nagyon frankó a blog, másodszor pedig köszönöm, hogy belinkelted a Pajtással kapcsolatos posztomat, ez kellemes meglepetésként ért így hirtelenjében :))))

Egyébként számomra a kínai versenyző, és természetesen a Pajtás a nyerő! :)

üdv

ps: tegnap jártam a Soósnál és ki van téve egy Duflex 600 ezerért!!!! A fenébe is, ez sok pénz, de nem egy Duflexért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...