2008. augusztus 25., hétfő

Agfa Ansco már megint

Ha már vége az olimpiának, és nincs mit nézni, az ember fogja magát, és előveszi valamelyik régebben használt fényképezőgépét, és játszik vele egy kicsit. Én is ezt tettem.
A hatalmas Agfa Ansco gép nagyon alkalmas arra, hogy fotópapírra fényképezzünk vele, mivel óriási, 11 x 6.5 cm-es képet rajzol, amit már elég jól lehet szkennelni. A papírt viszonylag könnyű befűzni, le kell vágni belőle egy 1 centis csíkot hosszában, mert enélkül túl széles, és a négy sarkát egy kicsit "kihegyezni", így beledugva a film helyére, rácsukhatjuk a hátlapot, és kész.

A "film" befűzése
Az elkészült negatívok

Az expozíciós idő természetesen a fényviszonyoktól függ, és persze a forópapírtól is. A helyes időt kizárólag kísérletezéssel lehet megtalálni. Napon 3 - 4 másodperc elég volt, árnyékban 7, vagy 8 is kellett. Bokrok alján még több, de azt ma nem próbáltam. Zöld leveleket amúgy sem szerencsés ilyen technikával fotózni, elég feketék lesznek.
Kipróbáltam itt is az FLO technikát (Félig Leragasztott Objektív, háhá), így készült az első két kép. Arról van szó ugye, hogy először letakarjuk az objektív egyik felét, fotózunk, utána a másik felét, és megint fotózunk. Ha nagyjából ugyanazt fotózzuk mind a kétszer, akkor ilyen szellemképes valamiket kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...