2008. július 3., csütörtök

Agfa Ansco - antik fényképezőgép

Egy nagyon régi Agfa Ansco nevezetű fényképezőgép friss tulajdonosává (is) váltam. A Soós-tól származik, 3900 Ft-ba került. Paramétereiről gyakorlatilag semmit sem tudok, néhány dolog viszont nyilvánvaló. Az egyik az, hogy olyan film való bele, amilyen film már nincs. Rollfilm, de szélesebb, mint ami manapság járja. Kétfajta záridővel rendelkezik, egy "B", és egy valamilyen. Háromféle blendenyílás választható, név szerint egy nagyobb, egy közepes, és egy kisebb. Körülbelül 6x9 cm-es negatívot készít.

Remekül használható arra, hogy a film helyére papírnegatívot tegyünk, és a "B" záridőt alkalmazva hosszasan exponáljunk mindenféle statikus dolgot.

Íme a gép
Az objektív szemből
A kezelőszervek
Felhúzó, záridő, blende

Érdekes tulajdonsága az objektívnek, hogy a zárat megtestesítő lemez nincs semmilyen lencse mögött, mint azt minden más objektívnél megszokhattuk, hanem egy rugó társaságában szabadon mozog. Ez vagy azért van így, mert hiányzik róla valami, ami védi, vagy azért, mert amikor gyártották, a sérülés, vagy porosodás veszélye nem volt számottevő szempont.

Ugyanaz közelebbről
Ezzel kell exponálni
Impresszum
Ilyen filmet kellene használni hozzá

A gép valamikor a 20-as, vagy 30-as években készült Amerikában (nem tévedés, ez bizony nem kínai), bele is van ütve az évszám, de sajnos egy kicsit félrehordhatott a szerszám, mert pont az évtized nem látszik.

Gyorsan ki is próbáltam az új szerzeményt a megszokott papírnegatívos, szkenneléses módszerrel, íme az eredmény. A képek azért ilyen vadul színesek, hogy ne legyen már olyan unalmas ez a sok-sok fekete-fehér kép, de mindenki megnyugodhat, csak a szkennelés utáni utómunkálatok során lettek ilyenek. Direkt.

A képek exponálási ideje 5 és 10 másodperc között volt. Amint látható, itt nincs torzítás a kép széleinél, és nincs vignyettálás sem, hiába, békebeli darab. A legfelső, kék színű képen a bal alsó sarokban látható fehér kör az... Na vajon mi?


>

Áthozott kommentek:

Eszter 2008.07.06. 23:39:37
az ujjad?

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.07.08. 14:48:14
Sajnos nem... :) Még kettőt találgathatsz, mielőtt elárulom.

János 2008.11.02. 09:41:27
nem volt ott papír (kívágtad)

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.11.02. 10:03:48
Sajnos nem... Elárulom: elfelejtettem leragasztani a gép hátulján lévő piros filmszámláló ablakot, és így hátulról fényt kapott azon a részen.

mrgarris0n 2008.11.02. 19:27:10
Az én Certo Boxom 3 féle záridőt tud, B, T és egy "n" idő, ami "n" másodperc... én 1/100-1/150 körülre saccolom, nincs vmi tippje vkinek, hogy lehetne ezt kimérni? Vagy tudja esetleg vki pontosan? :) Ja, a negatívfotózós módszer prímán bevált :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...