2008. január 13., vasárnap

Egy Lomo LC-A Szentendrén

Íme, egy másik vaterás szerzemény, a híres-nevezetes Lomo LC-A. "Vigye el a következő villámáron: 13 000 Ft". Nem olcsó, de ha azt vesszük, hogy a hivatalos ára 350 dollár a lomography.com-on, már nem is annyira fájdalmas. Sajnos a felirat lekopott az elejéről. Gyári száma 92039647, vagyis nem túl régi, 1992-ben készült.
Ez a gép élő legendája az egész lomo mozgalomnak, egy időben emiatt el is kezdék újra gyártani Leningrádban, de már nem. Helyette Kínában gyártják Lomo LC-A+ néven, néhány plusz funkcióval kiegészítve. Az csak 250 dollár...

Objektívje az agyondícsért 32 mm-es, 2.8-as fényerejű Minitar-1.

Fotózni jól lehet vele, csak a film kiszedésénél jártam úgy, hogy visszatekercselésnél a gép alján lévő gombot nem nyomtam eléggé, így a filmtovábbító fogaskerék nem tudott visszafele forogni, leszaggatva a film tetején a perforációt. Szerencsére ez a hívást és a szkennelést nem befolyásolta, mindenesetre nagy kopaszság volt. Valószínűleg emiatt kapott fényt néhány helyen a képek alja. De az is lehet, hogy a ház ereszt alul, elképzelhető, hogy legközelebb egy fekete szigetelőszalagot ragasztok oda.

Sok a szöveg, nézzük a szentendrei járkálás eredményeképpen született képeket. 400-as FUJI. Néhány kép széle, alja pirosas színben játszik, itt fényt kaptak, ezeket próbáltam utólag eltüntetni, de igazából nem biztos, hogy ártanak a képeknek.

A gép számos előnye mellett a legfontosabb, hogy tartalmaz beépített fénymérőt, ami azt jelenti, hogy ha a rekesznyílás beállító kart "A" állásba helyezzük, 2.8-ra nyílik a blende, a záridőt pedig 1/500-tól kezdve addig növeli az automatika, ameddig a kép jó nem lesz. Ez az idő gyakorlatilag akármekkora lehet. Ezzel a módszerrel megfelelően rögzített géppel esti felvételeknél is biztosra mehetünk. További bravúr, hogy ha a 2.8-as nyílás és az 1/500-as záridő túl sok, akkor a blendenyílást kezdi csökkenteni, kompenzálva a minimális záridőt.

Íme, néhány kép a Lomo LC-A nevezetesebb részeiről. Figyelmet érdemel az utolsó kép, a film érzékenységét beállító fogaskerék. Itt éppen 400 ASA-n áll. A fogaskerék elforgatásával a szám feletti kis lencse mögött forgatunk egy tárcsát, amin különböző méretű lyukak vannak, 400-asnál a legnagyobb, 25 ASA esetén a legkisebb. Így méri a bejutó fény mennyiségét. Ha a lencsét eltakarjuk, gyakorlatilag "B" záridő funkciót kapunk.

LOMO LC-A
Ugyanaz hátulról
A rekesznyílás beállítása
A távolság beállító
Filmszámláló
A kereső a piktogrammokkal
A híres Minitar-1 objektív
A film érzékenységét beállító fogaskerék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...