2010. augusztus 30., hétfő

Gépteszt folytatás: panorámaképek Diana Mini-vel

Soha nem táncolt még ennyire borotvaélen a negatívhívásom. Egyrészt csak egy tavaly lejárt FOMA márkájú univerzální vývojka volt itthon, amire perszehogy nem volt ráírva, hogy az Ilford 400-ast hány percig kell benne áztatni. Másrészt a sötétkamra egyáltalán nem volt sötét, vagyis a kamrában, miután megszokta a szemem a sötétet, szépen láttam, ahogy tekerem befelé a hívótankba a filmet. Ez pedig ellentétes a filmhívás természetével. Harmadrészt a film elszakadt a művelet közben, így kicsit szokatlan módon került a hívószalagra (vagy hogy is hívják) a film, egyszóval nagy kupleráj volt a hívótankban. Megsaccoltam 8.5 percre a hívásidőt, lesz ami lesz.

Nos, az lett, hogy a film vége kissé fényt kapott, ezért le kellett mondanom róla, az eleje pedig az említett szakadás miatt veszett el. Szerencsére a közepén azért maradt mutogatnivaló.

FOMA
Hívó hardver

Beszéljünk inkább a fotózásról. A tesztelésre kölcsönkapott Diana Mini-vel ezúttal az álló formátumú fotózást akartam kipróbálni. Ebben az üzemmódban 24x17mm-es állóképek kerülnek a filmre, szorosan egymás mellé, így elvileg 72 kép készíthető. Én nem nagyon szeretem az állóképeket, legfőképpen azért, mert rendkívül előnytelen módon lehet őket kirakni egy blogba.

Ezért jobbnak tűnt ilyen panorámakép-szerűségeket fotózni. Praktikus okai is voltak ennek a játéknak: lógott az eső lába, és hetvenkét unalmas szingli kép helyett csak harmadannyi témát kellett kitalálni, tehát az egész fotótúra harmadannyi idő alatt lezajlott.

A képekből azt lehet leszűrni, hogy hiába jelzi a keresőben kétoldalt valami függőleges szürke sáv, hogy mekkora lesz az állókép, jóval nagyobb lesz. Persze ezt nem lehet hibaként elkönyvelni, minden hasonló gépnél így van. Emiatt látható a sok ismétlődés az egyes harmadképek széleinél, pedig pont nem akartam, hogy így legyen. Persze utólag nem bánom, szerintem ez így nagyon érdekes hatásokat kelt. Itt van például ez a dadogós Teszkó. A technika egyébként a második képen láthatóhoz hasonló olcsó poénok elsütögetéséhez is kiváló.

Hibázik, aki azt hiszi, hogy a képek ilyen szép rendezetten kerülnek a negatívra. Nem, a fent látható hármasképek hosszadalmas szerkesztői munka eredményeképpen jöttek létre, természetesen csak ami a kockák egymástól való távolságát, és a sötét keretet illeti. A méret és a kivágás mindenhol eredeti. Utómunka gyanánt az előbb említett kirakós játék mellett kontrasztosítottam is a képeket. És egy leheletnyi zöldes szinezéket is kaptak.

A konzervatív szkenner természetesen nem tud mit kezdeni a szokatlan képformátummal, ezért a szokásos 6 kockányi filmdarabot, (amin itt 12 kép van) egyben érdemes beszkennelni. 1200 dpi esetén ekkor egy 10782x1169 pixeles, 3 megás képet kapunk további hasznosításra.

Diana Mini

A kölcsöngépért ismét nagy-nagy köszönet a lomography.hu-nak.
Előzmény: Gépteszt: Diana Mini

11 megjegyzés:

  1. Üdv Gyulus!
    Mondanék pár hasznos tippet a sötétkamrához:
    Én a hívásidőt egy "lidliben" vásárolt digitális konyhai órával szoktam mérni. Nagyon ügyes szerkezet, másodpercre pontosan be lehet állítani a visszaszámlálást és amikor lejárt az idő, még csipog is, ezen kívül pontosan nyomon lehet követni a kijelzőn a percek múlását, így mindig időben tudod forgatni a tankot. Pár száz forintért minden nagyobb áruházban beszerezhető.
    A tank amit használsz az úgynevezett Correx-szalagos tank ami elég régi és nehézkes technika. Nekem egy Plastimat nevű műanyag spirálos tankom van amibe nagyon könnyű befűzni a filmet, még soha nem volt ilyen gondom, hogy elakadt volna vagy ilyesmi. Szokott lenni a Soósnál is, de a vaterán is lehet találni szép példányokat. Jók lettek ezek a panorámás képek, a dadogós Tesco bugyborékoló röhögést váltott ki belőlem. Csak így tovább!
    Dave

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nekem az a műanyag spirálos hívótank nem jött be, és nagyon megörültem, amikor a padláson megtaláltam ezt a régit. A film nem miatta szakadt el, hanem valószínűleg már eleve sérült volt egy kicsit, és ahogy kapkodtam, továbbszakítottam. De persze köszönöm a tippet! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Gyulus!
    Nos én kérdezni szeretnék valamit nem pedig hozzászólni.
    Most akarok filmet hivni első alakalommal és vettem is egy correx szalagos tankot. Letöltöttem a You Tube-ról egy halom remek anyagot(oti foti) a témával kapcsolatba de vannak üres foltok.
    Például, hogy a correx szalagos tankot miként forgatod amikor lyukas a teteje? Tehát hogy hivsz vele ez lenne a kérdésem.
    Illetve hogy a hivásidőt hogy állapitod meg? Mert nekem is éppenséggel ilford pan 400-as filmem van.
    Előre is köszönöm a válaszd.
    Tisztelettel:
    Titterzon

    VálaszTörlés
  4. Szia! A correx szalagos tankot nagyon könnyű kezelni. Ha az ember beleteszi a szalagra felcsavart filmet (ez a szalagos egység látszik a fent a kis képen), és ráteszi a tetejét, akkor a tengely kilóg a tető lyukán, és könnyedén forgatható.
    A hívásidő mindig rajta van a film dobozán belül, sokféle hívóra, illetve a hívó vegyszer csomagolásán is, sokféle filmre. Az Ilford 400-as eléggé elterjedt film, biztos fogsz rá találni hívásidőt. Fontos még a hívó vegyszer hőmérséklete, a hívásidők is ehhez képest vannak meghatározva.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a gyors választ.
    Tehát akkor ami a spirál tanknál a fejreállitás, lötykölés az a correxesnél, hogy megforgatom benne. A napokba érkezik a vegyszer, már alig várom.
    Legjobbakat!

    VálaszTörlés
  6. Üdv! Megint én...
    Nos sikeressen elrontottam 3 negativot!
    Pedig mindent megtaláltam a neten, olyan egyszerűen és szépen le van irva az egész...
    Betartottam a hivásidőt de mégis halványak lettek a képek, alig felismerhetőek.
    Még az egyes kockák sem különültek el egymástól a filmen.
    Fixálás után az emuziót körömmel is le tudtam kaparni. Ez normális? Mert akkor hogyhogy nem sértem meg a gumis lehúzócsipesszel, amivel a vizet húzom le?
    A correx szalagom végéről az az akasztó már letört és először csak úgy szabadon hagytam. A második negativnál már egy laza gumival átfogtam a tekercset, valamivel jobb lett de még igy is használhatatlan.Arra gondolok hogy nem éri eléggé a filmet a vegyszer. Hmhm. Van valami ötleted?
    Köszönöm előre is a választ!
    Üdv

    VálaszTörlés
  7. Ja, valamit elfelejtettem.
    A hivón (ilfosol 3) úgy irta spirál tankos hivásra, hogy minden percben 10 másodpercig 4x kell forgatni a tankot.
    Én a correxosal ugyan igy jártam el azzal csak lötyögeteés helyett oda vissza megcsavartam azt a forgatós végét. Minden percben, 10 másodpercig, 4x.
    Ez igy szerinted jó kellene hogy legyen?

    VálaszTörlés
  8. Szia! Én ugyan még egyszer sem próbáltam lekapargatni az előhívott filmet, de majdnem biztos vagyok benne, hogy ha az lejön, akkor nincs rendesen fixálva. Vagy rövid ideig volt fixírben, vagy gyenge volt a vegyszer. Az meg, hogy halványak lettek a képek, több dologból is adódhat: vagy eleve alul volt exponálva a film (ez kevésbé valószínű), vagy a hívó vegyszer hőmérsékletéhez képest rövid ideig volt a hívóban, esetleg a vegyszer kikeverése nem sikerült, és gyenge lett.
    A tank forgatása, a lötyögtetés nem olyan jelentős tényező, amiatt biztos, hogy nem romlik el a film ilyen mértékben.
    Kísérletezz még, mindenképpen megéri, és sok sikert kívánok hozzá!

    VálaszTörlés
  9. Szerintem is a tünetek rövid hivásidőre mutatnak csakhogy a netről több hejről is 5perc 45 másodperc és 6perc 30másodperc közötti időt javasoltak a pan 400-as filmre. Én mindkettőt kipróbáltam.
    Most azt találtam ki, hogy holnap reggel kilövök egy tekercset, háromba vágom és meghosszabitott hivásidőkkel kisérletezem.
    Kösznöm a segitséged!
    Üdvözlettel:
    Kovács Bicskei Tibor

    VálaszTörlés
  10. Nos sikerült egyből a filmhivás.
    Az volt a probléma, hogy túl világos volt a sötétkamra lámpám, aminek egyébként is sárga szine van.
    Pokróc alatt tekertem be a tankba a negativot és egyből jó lett.
    Ami viszont az emulziót illeti továbbra is könnyen le tudom (tudnám) kaparni de csak akkor amikor még nincs megszáradva. Rendesen odaragadna az ujjamhoz ha csak hozzáérek. Száradás után (kb 1 óra) viszont már normális.
    Próbáld majd meg ha gondolod a következő száradó negativodnál.
    Persze nem az exponált részen hanem valamelyek fekete emulziós végénél.
    Köszönöm mégegyszer a segitséged.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  11. Jaj, jaj... :) A negatív film előhívásához teljesen sötét kell, egészen addig, amig a hívótankot le nem zárjuk. Ez annyira alap, hogy mint hibalehetőség, eszembe se jutott a nagy tanácsolás közben.

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...