2009. május 25., hétfő, 0:20

Ragasszunk Diana objektívet a Lubitelre, és más képek

Azok a kedves olvasók, akik a körmüket rágják, hogy a Lubitel 166-os javítása eredményes volt-e, és lehet-e már újra éles képeket csinálni vele, megnyugodhatnak. Lehet. A képek között látható néhány próbafelvétel, fotópapírra.
Miután így megnyugtattam mindenkit, rátérhetünk a makrófotózás kérdéskörére. Az első próbálkozásom egy sima nagyító volt, amit a Lubitel lencséje elé tartottam. Kép itt. De ezzel a módszerrel elég életlen képet sikerült csak létrehozni. Ugyanis óhatatlan, hogy a 8-10 másodperces expozíció alatt a kézzel odatartott nagyító ne mozogjon, és így a képet is életleníti, gondolom. Valami stabilabb megoldás kellett, ezért adódott, hogy a Diana+ levehető obejektívjét ragasztószalagozzam oda.

Néhány egyszerű kísérlet után kiderült, hogy a tárgytávolság így körülbelül 5-6 centi, és hiába a 16-os (szűk) blendenyílás, a kép csak kis tartományban lesz éles, sőt, a kép mérete is egy kisebbfajta kör a 6x6-os képmező közepén. Sok-sok képet kellene így készíteni, hogy néhány érdekes akadjon köztük. Mindenesetre inspirációnak esetleg jó lesz ez a három, hátha valakinek kedve lesz kipróbálni valami hasonlót.


A képek szokás szerint fekete-fehér fotópapírra készültek, nyolc-tíz másodperces exponálással.

1 megjegyzés:

lomopest írta...

üdv! nem szorosan idevágó dolog, de kérhetnék egy kis segítséget? hozzájutottam egy zenit-e géphez, de nem boldogulok a film befűzésével. a neten meg nem voltak túl érthető leírások. köszönöm szépen

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...

https://www.wordle.net/