2008. április 12., szombat

Diana, névnapi csemege

A névnapi nyúl ma tojt nekem egy valódi Lomography gépet, a híres Diana+ típusú kínai fényképezőgépet. Íme, így néz ki:

A gép erdeti verziója a 60-as években készült Hong-Kong-ban, ára körülbelül 1 dollár volt. Azonban a 35 mm-es film térhódítása miatt rövidesen abbahagyták a gyártását. Az ázsiai bukta után később nyugati avantgard fotóművészek fedezték fel újra, utánozhatatlan, karakteres képei miatt. A Lomography Diana+ néven 2007 óta gyártja.

A gép minden alkatrésze műanyag, kivéve talán a rugókat, amik a zár működéséért felelősek. Paraméterei a következők: 120-as filmet kell bele tölteni. Mellékelnek hozzá kétféle maszkot, amelyek segítségével 12 kép helyett 16-ot exponálhatunk egy filmre, igaz, így a képek mérete 4.2x4.2, illetve 4.6x4.6 cm lesz. Mit számít az az egy, másfél centi, bőven megéri a négy plusz felvételért. Ha a 4.2x4.2-es állasban vagyunk, akkor a képek szorosan egymás mellé kerülnek, így panorámaképet készíthetünk.

Adott egy 75-ös objektív, ami tartalmaz egy műanyag lencsét, az élességet elöl kell állítani, saccográf segítségével. Kétféle záridő közül választhatunk, úgyis mint pillanatfelvétel, és "B" idő. A pilanatfelvétel a specifikáció szerint körülbelül 1/60 mp. Négy féle rekesznyílásunk is van, szimbólumok segítik a helyes választást, a napos az 22-es nyílás, a részlegesen felhős az 16-os, a felhős pedig 11-es, vagyis ez a legnagyobb lyukméret.

Rendelkezésre áll ezeken kívül egy "P" rekesznyílás is, ami a lyukkamera üzemmódhoz tartozik. Ez egy nagyon pici lyuk, amely az írás szerint 150-es blendenyílásnak felel meg. Lyukkamerás fotózáshoz le lehet venni az objektív elejéről a lencsét. Bajonettzárral. Természetesen lyukkamerként használva a gépet, csak a "B" záridő jöhet számításba, emiatt van a gép alján állványcsatlakozó is, önkioldó zsinór csatlakoztatási lehetőség viszont nincs. Hogy ne legyen olyan könnyű. Viszont van egy vékony zsinóron lógó kis pöcök, amivel elvileg ki lehet ékelni a zárat, miután megnyomtuk. Majd kiderül.

Képeket természetesen még nem tudok előadni, (van amúgy is a flickr-en rengeteg) de az alábbiakban látható tíz digitális fotó a Diana egyes részleteiről.

Elölnézet
Hátulnézet
Az objektív az élességállító szimbólumokkal
A filmtovábbító gomb, rajta a hivatalos Lomography logó
A filmszámláló a gép hátulján, állítható 12 és 16 kocka között
A blendenyílás itt állítható négyféle módon
Ez a kereső által mutatott kép
A gép alján lévő zár, ezzel nyitjuk ki a gépet, ha filmet akarunk cserélni
Az állvány csavarmenete, a másik hivatalos Lomography logóval
Lyukkamera, miután levettük a lencsét az elejéről

Hamarosan előállok egy sorozat Dianás próbaképpel, ezt megígérhetem. Addig is nézegethetjük a flickr-en, hogyan is kell ezzel a géppel fotózni:

https://www.flickr.com/groups/dianaphotos/pool
https://www.flickr.com/photos/tags/dianaplus
satöbbi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...