2010. július 19., hétfő

Lapszemle: Skolnyik fényképezőgép

A lomography.com egyik felhasználója, sthomes68 talált az ebay-en egy eredeti, klasszikus orosz Skolnyik típusú gépet. Sajnos a cikkből nem tudjuk meg, hogy mennyiért sikerült hozzájutnia, a vaterán most éppen egy darabot kínálnak, 4500 Ft-ért.

Íme, a Skolnyik box gép. (forrás: https://www.lomography.com)

Nézzük, mit is kell tudnunk a ritka szerencsével megszerzett gépről, hívjuk segítségül a Google Translate szolgálatait:

A Shkolnik ("Student" vagy a "Tanuló" angolul) kamera volt, meglehetősen homályos orosz műanyag kamera által előállított BELOMO üzem Fehéroroszország között, 1962-1969. Mintegy 500.000 ilyen egyszerű doboz kamerák között végezték el 1962-1969. Ezt a hajtások 120 6x6 film egy olyan fix fókusztávolságú lencsével körülbelül 75mm.
Legjobb összpontosítva tartomány 3,5 m-től a végtelenig.
A gép tulajdonságai megegyeznek az adott korban szokásos értékekkel: háromféle blendenyílás, 8, 11, 16, és az ipari szabványnak mondható 1/60-ad záridõ. Egyebet nem tudunk állítgatni rajta, de nem is szükséges, minek azt túlbonyolítani.

A szerző azt írja, hogy elégedett a próbafényképezés eredményeivel (amazing), és mindenkinek javasol egy ilyen gépet a gyűjteményébe.

Valamikor, gyerekkoromban nekem is volt egy ilyen Skolnyikom, egy rokonomtól kaptam, valószínűleg úttörőavatási (idősebbek tudják, mi ez) ajándék gyanánt, valamikor a 70-es években. Egyszer elvittük egy balatoni nyaralásra, ahol kizárólag különös, vagy szép (nyugati) autókat fényképeztem vele. Furcsa módon a képek nagyobbik része sikerült, ami akkoriban elég nagy bravúrnak számított, így lett jónéhány fekete-fehér autóm, örültem is nekik, hetekig nézegettem őket. Sajnos a gépet elérte a "na, most megnézem, milyen belülről" korszak, és többet nem tudtam összeszerelni a központi zárat, és a képek sincsenek már meg.

Az eredeti cikk itt olvasható.

1 megjegyzés:

  1. emlékeztem, hogy a padláson van egy ilyen gép is. Előszedtem leporoltam. teszek bele filmet is. :)

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...