2009. július 2., csütörtök

Dunaparti Lomolitos

Íme, itt van néhány kékes-zöldes fotó a Duna idei vízállásáról. A képek a Battyhány téren készültek, lényegében negyed óra alatt, mert attól kellett félni, hogy besötétedik, és a 200-as Müller filmnek, meg az 1/100-os záridőnek már nem lesz elég fény. Persze ne gondolja senki, hogy a Müller film magától ilyen színárnyalatú, a képeken vagy egy kis utólagos beavatkozás.

13 megjegyzés:

  1. Szuper lett!
    nagyon jó ennek a kamerának az élességi karakterisztikája, kiváncsi lennék egyébként h. kb. milyen fényerejű az "objektív"... ki lehet számolni is! :-) bocs ha már megtetted, nem olvastam vissza most.

    Köszi, üdv
    Péter

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem sokat lehet tudni róla. Úgy emlékszem, 1/100 a záridő, a blende meg 8-as körül van.

    VálaszTörlés
  3. Örömteli , hogy fotóztok, és nem telefonnal, de mért nem fkgéppel.. ?? Mintha idealizálnátok az igénytelenséget, élesség, kompozíció, színek terén.. Bedőltetek a LOmo marketingnek, és nem veszitek észre,, Vegyetek olcsóbban használt antikot, jobb minőséget kaptok képileg.. zsebben hordani CsajkaII , OLympus EES,ráadásul felezős kockaméret, 72 kép/ tekercs , Minolta Himatic sorozat.. Jó rajzú obik Lomo Lca, Smena gépeken..ha nem csípőből tüzelsz meglepően éles képet kapsz, bár lomolandon az snassz nemde ? Előbb utóbb még Prakticát is kézbe vesztek, és rácsodálkoztok igényességére..az biztos hogy Lomoval nem soket nagyítgathatott volna a Nagyítás fotós főhőse.. Amúgy csak így tovább fiatalok :) ezt is kinövitek mint sok mást..

    VálaszTörlés
  4. Kicsit zararos hablaty, nem teljesen világos, mire akarsz kilyukadni. Valószínűleg nem értetted meg az egész lényegét.
    Az életkorra való cinikus utalást sem értem. Valószínűleg az apád lehetnék, Névtelenke.

    VálaszTörlés
  5. Nos Gyulus, harmincnyolc éve fotóamatőr vagyok.. apukám nem lehetnél, 52-es születési évem kapcsán.. ha nem ment át mondani valóm sebaj.. a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat köreitekben, bocs hogy idetévedtem.. Nem akartam elvenni örömötöket.. A lényeget értem.. igénytelen és drága géppel, képeket gyártani, melyekre büszkék vagytok, ahhoz képest hogy mivel készült.. nem is rossz sőt.. ugyanezt lefotózhatod telefonnal, kompakt digivel, megshopolod.. színezed.. film sem kell hozzá hívás sem.. .. ha már az analóg szerelmesei vagytok, mért a leggagyibb eszközökkel teszitek..
    Ha már ljubityel, mért nem Flexaret, Yashicamat.. vagy a Moszkva sorozat kihuzatos távmérősei.. ott vanak a klasszikus távmérősök kicsit matathatsz rajtuk beállíthatod etc, Fed Zorkij Kiev
    A tükörreflexesekről nem is szóltam.. van ismerősöm aki most vett Sony A200-as tükröst.. zavarban van vele, azt mondja meg kell szoknia az optikákat egy kitobit és egy 70-300-ast. ..
    71-óta amatörködöm,sporttól a tájképig, portrétól az aktig mindent fotóztam, színest is hívtam házilag, . fekfehéret negahívástól 30x40 papírképig a fürdőszobában , rollfilmesem sose volt, Praktica supertl-tól lépkedtem fel gépileg.
    Négy tekercs rollt fotóztam el a fílingért, egy Bess66-al, Moszkva4-el, Yashicamat124g-vel , távmérősökkel még egy kockát sem, de tervezve van.. Nem zavarkodok tovább, ha valaki mást is is kézbevesz, nem csak a lomovilág csodáit..akkor nem zavarogtam feleslegesen. Jó fényeket :))

    VálaszTörlés
  6. Igazad van, egy tizessel tényleg idősebb vagy. A kioktató stílusodból, meg abból, hogy így ismeretlenül rámtámadsz, gondoltam, hogy olyan huszonöt körül lehetsz, engem meg tizennyolcnak gondolsz,
    Viszont még mindig nem értem, hogy mi az alapvető probléma. Olvasom, igénytelen és drága géppel fotózok hülyeségeket. Ez nem így van, az egész blog fő mondanivalója, hogy hogyan lehet minél olcsóbb dolgokkal képeket készíteni, úgy is fogalmazhatnék, hogy a fotózás alsó határait feszegetem. Ezért van házilag eszkábált lyukkamera, meg ehhez hasonlók. Nyilvánvaló, hogy nem ezzel kezdtem én se a fotózást, (nem is lehetne) jómagam 1985 óta foglalkozom a dologgal.
    A legdrágább gépem a 13000 Ft-os Lomo LC-A, az összes többi fillérekbe került. Itt nem szép fényképekről van szó, hanem a fotózásról, kép készítéséről, mint kreatív tevékenységről. A legkevésbé sem célom jó minőségű gépekkel jó minőségű fotókat gyártani, ilyenből rengeteg van, ez nem izgat.
    Maga a lomográfia egyébként csak egy közeli rokonsága ennek az "eszmének", és ha végignéznéd az egész site-ot, láthatnád, hogy bőven nem csak a divatos lomo majmolása zajlik.

    VálaszTörlés
  7. Mégegyszer elnézést kérek, elsősorban a lomográfia ellen keltem ki, nem ellenetek. A rossz kép is lehet jó, ha azt valaki szeretettel kreatívan hozza létre. Tiszteletre méltó, ahogy látásmódra ,kreativitásra ébreszted a olvasóidat. Ismerem a lomográf sztorit.. miszerint bulizó német fiatalok, körbefotózták Prágát, majd ettől naggyá váltak.. Az én Lca-m még a kgst-piacról származott, és tán ha 3000 ft-ért odaadták.Kis vignettálás, hordótorzítás, és remek élesség.. Amit a a lomózás köré misztifikáltak.. az izléstelen volt.. soklencsés színes előtétfóliás gépek, vízállók.. stb.. egész marketing stratégiát építettek köré, hasonlóan a Swatch divatórához..
    Ami szomorú, nincs fkgép utánpótlás analógban Lomón kívül..Nem is tudom mit ajánlanék én fiataloknak helyedben. Talán ugyanazt, de korántsem jó szívvel, mert nincs más.. lassan eldugulnak a filmgyárak, nem lesz nyersanyag, csak méregdrágán..
    Addig is nagyon ajánlanám a tükörreflexeseket.. és nem az autofókuszosokat, hanem a jó kis manuálisakat. Sajnos már csak használtban vannak lehet hogy 60 % sem megbízható. Ki tudja Kínában, Indiában még raktáron pihennek már nem piacképes gépek.Olvastam hogy Usában katonai raktárakból kiárusítják az analóg Canon A1-eseket..mindenestre úgy vélem addig kellene öreg gépet venni amíg ennyire olcsók, addig kell őket használni míg működnek, szervizük már kérdéses és drága.ZenitE 3-5 ezerért,
    Prakticák 5-8ezer..Nincs eladó gépem nem hazabeszélek..
    Nos csak így tovább, alkossatok tovább , és minél kevesebb olyan elefánt tipródjon körbe porcelánboltotokban, mint én..

    VálaszTörlés
  8. Battyhany => Batthyany

    t

    VálaszTörlés
  9. Ez már teljesen érthetetlen. Én nem tudom kedves Névtelen, hogy mostanában keveset alszik, vagy valami nagy trauma érte, vagy csak szimplán nem tudja, hogy miket beszél, de amit ezekben a hozzászólásokban művel, az nem semmi. Először durván kritizál, aztán a hatalmas tudásával dicsekszik, majd a végén mégis csak megváltoztatja a véleményét és elég zavaros keretek közt bocsánatot kér mindenért amit mondott. Én nem akarok bántani senkit és nincs is sok közöm a az egészhez, csak kívülállóként furcsa volt amiket itt mondott. Az ilyen odalakon nem azért van lehetőség hozzászólni egy témához, hogy minden féle zagyvaságot hordjanak össze az ide látogató emberek, hanem hogy értelmes és hasznos dolgokat tudjanak közvetíteni az író felé. Nem akarok kioktatni senkit, és vitatkozni sem akarok, csak elmondtam a véleményemet.
    Gyulusnak pedig azt üzenem, hogy még mindig nagyon jó a blog és csak így tovább!
    Üdvözlettel: Névtelen Dave

    VálaszTörlés
  10. Dave-nek :) szerintem Gyulussal már közös nevezőre jutottunk, csak te még nem vetted észre.. nem dicsekedtem hatalmas tudással..
    Megismétlem , elismerem Gyulus misszióját.. és közösségét.. ebbe több dolog is befolyásolt.. láttam hogy valóban nemcsak a divatos LOMO majmolása zajlik. ( Gyulust idéztem )
    megtekintettem kreatív barkácsötleteit.. valamint megnéztem Analógfotó blogját is, ahol szép képeket láttam, amik az általam emlegetett antik tükörreflexesekkel készültek . Azokat a márkákat nem említettem.. hagy ne legyek fotolexikon..
    Részemről ennyi.. Nagyon kíváncsi lennék neked mi a zagyvaság..
    nem oktatsz ki nem vitatkozol csak elmondtad véleményed.. ???Érdekelne fotózol-e ,és mivel, utána olvastál-e , milyen fkgépeket ismersz, szedtél-e szét egyet is ? illetve össze is raktad-e , laboráltál-e, papírfajták, hívófajták.. Rodinal, Atomál, krómlap.. ki volt Oscar Barnack.. tükörobjektív , gumiobjektív ,beugróblende, távmérő, drótkereső, brillant kereső, sport kereső, központi zár, vakuszinkron, szinkron első redőnyre, másodikra.
    sorolhatnék még sok zagyvaságot..amennyiben ezek ismerőssé lesznek számodra.. elmondhatod hogy már az előszobában vagy.. Gyulus én már nem is szóltam volna,ez a dave szólásra ingerelt bocsi .. Csak így tovább mármint a csapattal :))
    A Batthányi helyesírással nem én foglalkoztam.. talán egy másik elefánt .. ?

    VálaszTörlés
  11. Szia Dave :) Most olvasom nem is vagy lomografus .. sőt, !
    Meopta, Janpol, Universal, Praktica Bca, FujicaAx1, nem ezt magyaráztam , hogy ezeket is kell szeretni, ?? Biztos megértenénk egymást , gépekkel a kézben, beszélgetve a felszerelésről a technikákról, képekről.Valószinűsítem hogy neked szánt zagyvahalmazom egy része mégsem ismeretlen, :)

    VálaszTörlés
  12. Bizony nem ismeretlen. Örülök, hogy ilyen békés vizekre tereltük a témát és bocsánat, ha valakit megbántottam. Egyébként a lomográfia sem idegen számomra, ennek a blognak a hatására vettem a bolhapiacon a Szmenát és a Pajtást, valamint készítettem a cipősdobozból lyukkamerát. Talán ezért nem tetszett a lomora tett megjegyzésed. De ne csináljunk ebből a blogból chatszobát, ha esetleg beszélgetnél még erről a témáról, akkor adsz valami elérhetőséget és akkor nem kell mindig teleírnunk ezt a megjegyzés ablakot.
    Üdv: Dave

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...