2009. február 1., vasárnap

Polaroid Day

Nagy nap a Lomolitos Blog történetében: kölcsönkaptam a Polaroid Spice Cam gépet. Lett hozzá egy doboz 600-as instant film is. Egy doboz tíz képet tartalmaz, az ára a Puskásnál 5790 Ft. Ebből a néhány adatból a kezdők is könnyen kiszámolhatják, hogy egy darab polaroid kép 579 Ft-ba kerül. Nem semmi.

Félre az anyagiakkal, lássuk a fotózást. A gép a Soósból származik, 500 Ft-ba került két vagy három éve. Azért ilyen pink színű, mert ez egy speciális kiadása a Polaroid 600 CL típusnak, és aSpice Girls promóciós izéje volt. Gyártva 1998 körül. Sajnos a technikai paramétereket sűrű homály fedi, sem a záridőről, sem a blendenyílásról nemigen lehet információkat találni. Érdekesség, hogy az egész gépet működtető elemet a filmes egység tartalmazza, amit a végén kidobunk a szemétbe. Nesze neked, környezetvédélem.

íme, a méregdrága nyersanyag
Polaroid SpiceCam
A doboz tartalma
Ide kell betenni a fekete dobozt

Aki még nem fotózott Polaroid géppel, annak elmondom, hogy azért nehéz dolog, mert az ember tudja, hogy csak tíz lehetősége van, és egy másodpercre sem képes elfelejteni, hogy egyetlen kép árából meg tudna ebédelni egy olcsóbb kifőzdében. A fotózási élményhez hozzátartozik az is, hogy a gép óriási méretű, és nagyon hangos, amikor a motor kitolja a képet. Szóval kémeknek, és egyéb lesifotósoknak nem ajánlott.

Az megállapítható, hogy ha nincs napsütés, akkor egészen különleges szinek jöhetnek ki, például az első három kép egészen lilás-kékes lett, sőt, az első olyan, mintha nem is szines anyagra készült volna. Lehet, hogy ebben közrejátszik az is, hogy a film doboza szerint 13 fok feletti hőmérsékletnél kapjuk a legjobb eredményeket, ma pedig legfeljebb csak szerettünk volna ilyen meleget.

Végül, türelmesebbek számára itt egy két perces videó arról, ahogyan előjön a kép, közvetlenül a fényképezés után. A videó végén láthatunk egy mozgó összegzést mind a tíz képről.

8 megjegyzés:

  1. a hidegben előhívástól kékes-lilás a kép :) a film meg ebayen kb feleennyiért is beszerezhető.

    VálaszTörlés
  2. a kiürült kazettával még üzemeltethetsz egy polaroid rádiót :)
    pl.:http://cgi.ebay.com/Vintage-Polaroid-600-Plus-AM-FM-Radio-with-Cartridge_W0QQitemZ190194111476QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?_trksid=p3286.m20.l1116

    VálaszTörlés
  3. -had kérdezzem már meg, hogy a videón miért tűnnek színesebbnek/kontrasztosabbnak a képek? most melyik áll közelebb a valósághoz??

    VálaszTörlés
  4. A galériában lévő képek színei közelebb állnak a papírképekhez, a digitális kamera élénk színűre volt állítva.

    VálaszTörlés
  5. hidegben tedd a zsebedbe amig elohivodik!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó volt ezt olvasni! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó! Kell nekem egy ilyen gép! Habár ahogy néztem, tényleg nem a használt gép ára húzós! És köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. nekem van egy ilyen eladó ha valakit érdekel...
    1x használtam azóta a dobozában van
    mail címem xwpe25@gmail.com

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...