2009. február 7., szombat

Kamera Buhera - videóval

Egy objektív akkor működik a rendeltetésének megfelelően, ha a meghatározott távolságra helyezkedik el a negatívtól. Ekkor működik a beépített élességállítás helyesen. De az nem szentírás, hogy nem is rakhatjuk messzebb, vagy közelebb. Közelebbre rakni felesleges, mert akkor sem a közeli, sem a távoli tárgyak nem lesznek élesek, ha viszont távolabbra helyezzük, akkor közelfényképeket tudunk készíteni.

Van nekem egy különös kinézetű objektívom, a régi UPA nevezetű orosz nagyítógépem lencséje. Ezt felhasználva próbáltam létrehozni egy "fényképezőgépet", olyat, amelynél nem lehet előre tudni, hogy milyen távolságban készít éles képet.

Íme, a gyártás folyamata:

Miután a gép elkészült, ki kellett próbálni, hogy a vele készített képen mi éles, és mi nem. Itt van a tesztkép, öt darab egymás mögé elhelyezett mandarin.

Jól látszik, hogy a harmadik mandarin egészen éles, illetve az előtte látható parketta egy része is. Ez nagyjából 50-55 cm távolságot jelent. Ezután már csak az volt a dolgom, hogy keressek a házban olyan tárgyakat, amelyek ilyesmi távolságból lefotózhatók, és nem szaladnak el a 4-5 perces expozíció alatt. A konyhai szerszámok és edények pont ilyenek. A legalsó képen valamilyen csüngő szobadísz, vagy mi látható, alulnézetben.

Végül itt egy bónuszvideó, ami végigköveti a kép útját attól kezdve, hogy a sötétkamrában kiveszem a gépből egészen addig, amig a monitoron megjelenik a kész, publikálható kép. Hosszú, kis híjján 3 perc.

6 megjegyzés:

  1. Gyulus, ugyan összevissza kattintgatások következtében tévedtem el ide, de oldalad láttán a digitális technológia után egyre nagyobb vágyat érzek az analóg dolgok felé. És mivel épp nemrég találtam itthon néhány ezer éve előhivandó, még el nem fényképezett színes negatív filmet, azt hiszem, előveszem az itthoni analóg gépeket, és eljátszom velük, hiszen csak nyerhetek. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Ennek örülök, sok sikert a fotózáshoz!

    VálaszTörlés
  3. Jó volt ez a második videó, eddig csak olvastam a folyamatról, érdekes volt látni is a készítés módját :)

    VálaszTörlés
  4. minnél jobban mozgatod a hívó tálat, annál kontrasztosabb lesz a papírkép, és a tónusok között túl nagy lesz a küömbség, én a helyedben nem tenném....és kár, hogy a nagyobb részletgazdagság miatt nem használod ki a papír teljes méretét, vagy készíthetnél két Lyukat a dobozra...érdekes dolgokat lehet kihozni belőlük...üdv:sanya

    VálaszTörlés
  5. Szia, köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni.
    A nagyobb képmérettel kapcsolatban szerintem az a helyzet, hogy egy adott gyújtótávolságú objektív adott távolságra adott átmérőjű képet készít, és ilyenformán nem tudjuk befolyásolni, hogy a negatív mekkora részét használjuk ki. Persze én is szeretnék nagyméretű negatívokat csinálni, de ezt például olyan lyukkamerával tudom megtenni, ahol a lyuk nagyon messze van a negatívtól, például itt:
    http://lomolitosblog.blogspot.com/2008/11/j-h-j-lyukkamera.html

    VálaszTörlés
  6. Szia Gyulus! hát nem is tudom, én rendeltem egy zero image kamerát hongkongból, 4x5" síkfilmes, három választható frame van hozzá, 25mm, 50mm, 75mm. a 25mmnél is ki lehet rajzolni a teljes negatív anyagot. Papírképeknél nem tudom hogy működik, de filmnél eddíg bejött a túlexponálás, mivel a negatív anyagoknak is van egy feketedési görbéje, miszerint egy adott idő után a denzitás nagyon lassan változik, míg az elején gyorsan, namost, hogy a kép szélét is legyen részlet túlexponálom a negát, kb 2-3-4 expóértékkel, majd a hívásidőt ennek arányában csökkentem, így a képek szélein is lesz adat enyhébb vignettálással, és a fekete sem bukik be a denzitás miatt...."exponálj túl, hívj alul"...ez nem tudom, hogy papírnál érvényes -e,de szerintem neked azért nem sikerült eddíg, mert ezeket a műanyag lencséket buhárold be a dobozokba, és nem lyukakat készítest , a lencsék pedíg nem rajzolják ki a teljes hordozót, mivel a legtöbb a leica méretre van optimalizálva, viszont egy lyuk mindent kirajzol..:))) üdv:sanya

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...