2009. január 1., csütörtök

Kodak Instamatic 133

A minap emlegetett kedves blogolvasóm csomagjában lévő másik fényképezőgép egy Kodak Instamatic 133 volt. Ezt a gépet 1968-ban találták ki, és a szakirodalom szerint egyszerűsége révén széles néprétegekhez juttatta el a mindennapi fotózás lehetőségét. Még egy gyerek is képes volt a 126 cartridge filmet tölteni és üríteni. Magát a filmet az ember egy pillanatra sem látja, csak a kazetttát.

Isteni szerencse, hogy a Soós Kereskedésben árulnak hozzá filmet. Igaz, hogy az ott kapható filmek 1994 augusztusában lejártak, de a 10 Ft-os árért ne várjunk csodákat. Én sem vártam, de azért gyorsan vettem 10 darabot, és fizettem érte 100 Ft-ot.

126-os filmkazetta
Ez is, csak hátulról

Különös érzés volt a pénztárnál átvenni egy nagy csomag Fuji filmet, és kifizetni a zsebemből előkotort fémszázassal. Már csak ezért is megérte.

Erről a 126-os filmről azt kell tudni, hogy 35 mm széles, de csak az egyik oldalán vannak lyukak. És mivelhogy ugyanakkora, mint egy átlagos kisfilm, bárhol előhívatható, és a szkennerek többségével be is szkennelhető.

15 éve lejárt film
Fényképezőgép
Nagy kezelőszervek
A kazetta helye

A gép maga könnyen kezelhető, ugyanis egyetlenegy állítási lehetőségünk van, a záridőt választhatjuk, 1/40 mp, vagy 1/80 mp lehet. A blandenyílás 11-es, az objektív 43mm-es.

Nézzük akkor a képeket. A 15 éves film nem hazudtolja meg önmagát, minden kép halovány lett, ezek itt egy picit fel vannak javítva, az eredeti, módosítás nélküli szkennelés itt látható:

Úgy tűnik, hogy csak akkor készülnek elfogadható képek, ha hétágra süt a nap, és a záridő a nagyobbik értékre van állítva. Említésre méltó még az összes kép felső és alsó részén látható sötétbarna foltokból álló sáv, illetve sok kép alján a világoskék elszineződés.

Az összes werkfotó itt megnézhető. A legközelebbi Kodak Instamatic képekre viszont csak akkor számítsatok, ha majd sütni fog a nap.

6 megjegyzés:

  1. Amélie Poulain is ilyen gépet használt gyerekkorában katasztrófák előidézésére. :-)

    BUÉK!

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, de az igazi Kodak-katasztrófa a következő posztban lesz. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Szerencsére sikerült rátalálnom a blogodra és örömmel olvasom, hogy sikerült 126-os filmet találnod. Nekem is jól jönne pár darab csak sajnos sehol sem árulnak ahol eddig kérdeztem, egyébként ez Soós kereskedés az az ami a Deák tér fele van, mert ott sem kapható már. Ha esetleg tudsz még boltokat ahol árulnak ilyet jelezz vissza légyszíves! Köszi!

    VálaszTörlés
  4. itt hagyom a mél címet is :D :sutu1234@citromail.hu köszi

    VálaszTörlés
  5. Szia, ez a poszt több, mint egy éves, és valóban, a Soósnál se lehet már kapni ilyen filmet. És én sajnos nem is tudom, hol lehetne még venni. Tartok tőle, hogy végérvényesen lemondhatunk róla, bár nekem még van ebből a 10 Ft-osból néhány.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a gyors választ! Esetleg tőled nem lehetne venni? Akár az elhasznált példányok is érdekelnének: láttam egy videót amiben a kazettát 35mm-es filmmel töltik fel, és elfogadható képeket eredményez.( ha esetleg érdekel: http://www.youtube.com/watch?v=vuhM7McQOpc&feature=player_embedded#! ) Köszi!!

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...