2008. november 11., kedd

Halszemoptika Budakeszin

Új hely a blognak, új kamera. Szerencsésen hozzájutottam egy Lomo Fisheye kamerához. (Magyarul ajándékba kaptam.) Ez az a gép, aminek - a nevéből lehet is erre következtetni - halszem optikája van, és a látószöge 170 fokot lát be. Ez nem kevés.

Lomography Fisheye

Először egy fekete-fehér filmmel próbáltam ki, vakuval. Ezek a lépcsőházas képek elég meggyőzőek, érdekesség, hogy az objektív árnyéka minden vakus kép jobb oldalán szépen megjelenik.

A kereső használata gyakorlatilag felesleges, egyrészt azért, mert, ahogy a legfelső képen látszik, a nagyméretű objektív miatt nem maradt neki túl sok hely, másrészt az abban látható kép nincs köszönőviszonyban a legfotózott képpel, harmadrészt akkora a látószög, hogy ígyis-úgyis benne lesz a képben, amit le akarunk fényképezni.

Végül beleraktam a gépbe egy lejárt szines diát, és egy helyi séta keretében elfotóztam az egész filmet. Sajnos egy kicsit már délután volt, és a nap sem sütött, meg dia, így a képek kissé alulexponálódtak, és rettenetesen szemcsések is lettek. De kezdtetnek nem rossz, van hova fejlődni.

Aki ismerős Budakeszin, az megpróbálhatja kitalálni, hogy melyik kép hol készült, a perspektíva miatt ez nem is mindig olyan egyszerű. Persze a templom és a buszvégállomás könnyű, viszont az egyik képen van egy villogó szemű macska is.

2 megjegyzés:

  1. nálam egy fisheye2 van és nagyon szűk a rekesze, általában legalább 400-as filmet veszek bele.

    itt vannak az első próbálkozásaim:
    http://flickr.com/photos/allohely/tags/fisheye/

    VálaszTörlés
  2. az utolsó négy kép isteni, különösen a fenevad tetszik az elhúzott ereszen :)

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...