2008. február 17., vasárnap

Hogyan használjuk Smena fényképezőgépünket

Kaptam néhány levelet és hozzászólást, amiből az derül ki, hogy az emberek fantáziáját megmozgatja a Smenával való fényképezés.

Nézzük akkor, hogy miféle is ez a kétfajta Smena, amivel a leggyakrabban találkozhatunk itthon. A Smena 8M-ről, és a Smena Symbol-ról van szó.

Smena 8M
Smena Symbol

A két gép meglehetősen különbözik egymástól, a 8M a régebbi, és a "primitívebb". Megjegyzendő, hogy pont ez az, ami miatt néhány plusz dolgot meg tudunk vele csinálni. Az egyik az, hogy a központi zár független a filmtovábbítástól, így egy kockára akárhány képet tudunk exponálni. A másik pedig, hogy az exponálógomb tetején aljzat található a távkioldó zsinórhoz, így egy állvány segítségével bemozdulásmentes esti képeket készíthetünk távkioldó zsinórral. A Symbol ezzel szemben ugyanúgy működik e térem, mint az összes többi gép, vagyis felhúzás, exponálás, felhúzás, satöbbi.

Használatuk némileg nehezebb, mint egy digitális kamerával fényképezni, mivelhogy itt néhány napocska és felhő szimbólumon kívül nem kapunk segítséget a helyes zársebesség és blendenyílás beállításához. Ezért a használati utasításban van is egy táblázat, hogy milyen fényviszonyok között hogyan exponáljunk. De ez inkább gyakorlással sajátítható el, ezen kívül kihasználhatjuk azt is, hogy a negatívok nem annyira igénylik a halálpontos beállításokat. Az eredeti leírás felhívja a figyelmünket arra, hogy az időjárási szimbólumokban csak áprilistól augusztusig reggel 8-tól délután 5-6 óráig bízzunk, szeptembertől márciusig pedig délelőtt 10 órától 2-4 óráig.

A film befűzése egyszerű, a szokásoknak megfelelő. Egyedüli probléma a régi, talált, vagy fillérekért vett 8M-nél szokott lenni, mivel ennek a típusnak a jobb oldalon lévő orsója, amire a film fotózás során feltekeredik, kivehető, amiből az következik, hogy már rég nincs is meg. Ezt az orsót pótolni szokás ugyan egy átlagos filmkazettából kibuherált orsóval, de erre nehezebb ráfűzni a filmet. Jó eredményt érhetünk el szigetelőszalag használatával, vagyis a filmet nem befűzzük, hanem ráragasztjuk az orsóra, ahogy itt a képen is látszik.

A blendenyílást más gépekhez képest szokatlan módon az objektív elején állítjuk, és a rekesznyílások értékei egyben a film érzékenység értékeit is állítják. Ezzel nem szükséges foglalkoznunk, hiszen a film érzékenységét nem tudjuk menet közben módosítani. Ez az eszme azt feltételezni, hogy egy adott érzékenységű filmre beállítjuk a hozzárendelt blendét, például 22 DIN-nél (kb. 100 ASA) 11-es nyílást, és ezután már csak azt nézzük, hogy milyen időjárás van, és a szimbólumok szerint beállítjuk a napot vagy a felhőt, vagyis módosítjuk a záridőt. Így azonban nem tudunk variálni a mélységélességgel, és a záridővel, jobb tehát egyrészt megtanulni, hogy milyen fényviszonyoknál hogy fotózzunk, vagy szereznünk kell egy külső fénymérőt.

Élesség. Mindkét típusnál az objektívet kell csavargatni az élesség beállításához, 1 métertől végtelenig. A 8M objektívján van mélységélesség skála is, (a képen a távolság-skála és a felhő/nap ikonok között látszik) ami megmutatja, hogy az éppen beállított távolság esetén milyen rekesznyílásnál hány méteren belül lesz éles a kép. Szerencsénk van, mert ez az intervallum jó nagy, például még 4-es rekesznél is, 3 méterre állítva kb. 2.25 métertől kb. 5.5 méterig kapunk éles képet a skála szerint. 11-es nyílásnál ez az érték már másfél métertől végtelenig terjed. Köztudomású ugyanis, hogy minél kisebb a blendenyílás, annál nagyobb a mélységélesség. A fényképezés hevében az ember gyakran elfelejti az élességet állítani, ezért ha mi is ilyen feledékenyek vagyunk, hasznos, ha kis rekesznyílással fotózunk, az élességet pedig például 4 méterre állítjuk. Az eddig leírtak szerint így szinte minden éles lesz a képeken.

Fotózás közben arra kell figyelnünk, hogy ha közelebbi témát fényképezünk, a keresőben nem ugyanazt látjuk, mint ami a filmre rá fog kerülni. Ezt hívják parallaxis hibának. Főleg a 8M-nél számíthatunk erre, mivel itt a keresőt az optikától a lehető legtávolabbra helyezték el. A Symbol esetében ebből a szempontból egy picivel jobb a helyzet.

Ha vakut is akarunk használni, a Symbol-ra csak egyszerűen ráhúzzuk a vakut, de a 8M vakusínje nem csatlakozik "szervesen" a géphez, így itt csak vezeték segítségével tudunk villantani. Szerencsére a kábelhez van aljzat a gépen. Mindkét típusnál akármelyik zársebességgel vakuzhatunk.

Ha a film elfogyott, vissza kell tekercselni a kazettába. A Smena 8M-nél kihúzzuk az alumínium gombot, hogy legyen fogás rajta, és jobb kezünkkel tekerjük az óramutató járásával megegyező irányba. Bal kezünkkel közben annyira nyomjuk az exponáló gombot, amennyire csak tudjuk. Ha nem nyomjuk, akkor a filmtovábbító fogaskerék nem tud szabadon forogni, és vagy egyáltalán nem tudjuk a filmet visszajuttatni a kazettába, vagy szétszaggatjuk a perforációt. A Symbol esetében ismerősebb a folyamat, itt a megszokott kihajtható visszatekercselő van, és nem az exponáló gombot nyomjuk visszatekerés közben, hanem a gép alján lévő kis fekete pöcköt. Hogy mikor ért vissza teljesen a film, azt a gépek által kiadott hangokból lehet tudni, illetve a tekerés is hirtelen könnyebbé válik. Ha laborban hívatjuk elő a filmet, akkor mindegy, hogy teljesen beletekertük-e a filmet a kazettába, de ha magunk kívánjuk előhívni, jobban járunk, ha néhány centi kívül marad, mert így könnyebb lesz belehajtani a filmet a hívótank orsójába.

Na és mire használjuk a Smenát? Manapság már nem azért fotózunk vele, mert nincs jobb gépünk, (meg másnak se), hanem nosztalgiából, vagy csak a fotózás kedvéért. Emiatt sokkal szabadabban játszhatunk vele, nem létszükséglet, hogy minden képünk jól sikerüljön, hiszen nem megismételhetetlen táborozási élményeinket, úttörőavatásunkat, balatoni, vagy bulgár tengerparti nyaralásunkat örökítjük meg, hanem az utcát, a házakat, embereket, vagy akármilyen más látványt környezetünkben, és bátrabban kísérletezünk vele. Arról nem is szólva, hogy menetközben megismerkedünk a fényképezés alapjaival, és fogalmaival, a blendenyílás, záridő, és filmérzékenység összefüggéseivel, amiről a digitális fényképezőgép automata üzemmódja olyan sikeresen leszoktatott bennünket.

Játszhatunk a "B" záridővel, próbálgathatjuk a mélységélességet, és még akkor sem járunk nagyon rosszul, ha résnyire kinyitjuk a filmmel töltött gép hátulját egy pillanatra. Ha így teszünk, igen szép pirosas fények jelennek meg kiszámíthatatlan mértékben néhány képen. Kipróbálhatunk lehetetlen nézőpontokat, sőt, sokszor a keresőbe se muszáj belenézni, elég, ha csípőből fotózunk, a gépet nagyjából a cél felé fordítva.


Áthozott kommentek:

dawn - http://dawn.freeblog.hu 2008.02.17. 09:39:44
erre szigetelő szalagos megoldásra még nem is gondoltam :o, én mindíg ollóval szétvágom a filmet, hogy beférjen az orsóba lol, barbár megoldás :D

bekefy 2008.02.19. 17:17:46
sziasztok!En is megtalaltam keresztapam regi Smena 8M fenykepezogepet es megindult bennem a gondolat ezt is kene hasznalnom a dslr gepem mellet.a melysegelesseg es a zaridovel ugy gondolom nem lenne problemam csak csak hat a filmek erzekenysegevel nem vagyok tisztaban.kerhetnem a segitsegetek?kezdokent milyen erzekenysegu filmel kezdjem?pl.az iso 400-as az milyen filmnek mi felel meg?koszonom a sgitsegetek...zoli

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.02.19. 19:08:23
Szia! A film érzékenység választása nem függ attól, hogy valaki kezdő, vagy haladó. Rosszabb fényviszonyok között érzékenyebb filmet használunk, világosban pedig kevésbé érzékenyet. A magasabb érzékenységű film kevesebb fénytől színeződik el, az alacsonyabb pedig több fénytől. (A kérdésed egy kicsit zavarbaejtő, a 400-as érzékenység az 400-as filmnek felel meg.) A 400-as alapvetően sötétebb fényviszonyok mellett használatos.
A 200-as film a 400-ashoz képest fele olyan érzékeny, a 800-as pedig kétszer érzékenyebb.
Egy film annál szemcsésebb lesz előhívás után, minél érzékenyebb.

Gábor 2008.09.09. 20:43:32
Szia. Bár régi a cikk , de hátha. Én ezt a hány méteren belül lesz éles a kép címü dolgot nem éertem, vagy is , hogy hogyan olvasod le a skáláró, ha pl. 2.5 van állítva kis fekete háromszögzöz pláne a rekesz értékkel kombinálva. :/ Most még csak próbálgatom ezt a masinát.

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.09.09. 21:53:01
"Bár régi a cikk , de hátha."
E-mailben válaszoltam, remélem, megkapod. :)

Gábor 2008.09.10. 16:11:28
Köszönöm válaszodat, és hogy ílyen bőven leírtad nekem. Már teljesen világos. Már csak egy kérdésem lenne - na ez persze nem igaz- ,hogy a film továbbításnál, honnét lehet tudni, hogy mennyit tekerjek. Vagy is tutira működő példánynál hogyan van?. Hátul a rovátkáknál gondolom azt mutatja mennyi kocka van még, de gyanusan sokat fordul, mikor tekerem a film tivábbító tárcsát. Egy rovátka 1 film kocka?

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.09.10. 22:11:22
Az egy fura szerkezet, új film befűzésekor kézzel kell nullára állítani, és elvileg előrefelé számol. Az biztos, hogy nekem még nem sikerült pontos működésre bírnom, de nagyjából tájékoztat, hogy hol tartunk a filmmel.

Dóri 2008.09.18. 13:56:07
A kérdésem pontosan ugyan az lenne, mint az előttem szóló Gábornak.(: "Szia. Bár régi a cikk , de hátha. Én ezt a hány méteren belül lesz éles a kép címü dolgot nem értem, vagy is , hogy hogyan olvasod le a skáláró, ha pl. 2.5 van állítva kis fekete háromszögzöz pláne a rekesz értékkel kombinálva. :/ Most még csak próbálgatom ezt a masinát." még annyit hogy nekem régebbi lomom van mint ezek,felhőcskék nélkül.

Dóri 2008.09.18. 19:58:22
Köszönöm a segítséget!(: Teljesen érthető volt!

csibu 2008.10.03. 17:00:18
szia! nekem is lenne kérdésem. este, vaku nélkül mennyire lehet fotózgatni? mert szeretnék egy gépet, a digi mellé, ami kicsi, olcsó és gyors...(csak úgy játéknak), de sokat fotózgatnék este is. mivel van B idő, ezért gondoltam 8M-re...meghogy lehet egymásra fotózni több expot. csak nem tudom ezzel este szórakózóhelyeken hogy boldogulnék!? pl 400as filmmel... szerinted érdemes próbálkozni? vagy nem tudsz mondani valami olyan típust, ami viszonylag könnyen hozzáférhető, nem túl drága és tudok vakuzni B idő mellett? olyami kéne, mint a colorsplash, csak nem kell többszínű vaku, mert úgyis ff lesz., bármi más régi filmes. köszi előre is válaszod.

Gyulus - http://lomolitosblog.blogspot.com/ 2008.10.03. 19:22:11
csibu, levélben válaszoltam, mert túl hosszúra sikerült. :)

51 megjegyzés:

  1. A symbolos vakuzásnál ugyanezen a véleményen voltam. Most szereztem egy vakut, amit 8M-mel használt apósom anno. Elviekben el kellene, hogy süljön, amikor exponálok. De nem. Csatlakoztatni meg ugye sehova. Nincs valami ötleted, mert a vaku jó, elvillan a tesztgombra.

    VálaszTörlés
  2. Nem teljesen értem... A 8M-nél összekötöd a vakut a géppel a vezeték segítségével, és mégsem villan?
    Sajnos én nem tudok ilyen próbát végezni, mert nincs ilyen vezetékem. Azt viszont ki tudtam próbálni, hogy az én Smena Symbol-om nem süti el azt a vakut, amit más gép meg elsüt. Például a Lomo LC-A is, meg a tükörreflexes Chinon is. Úgy látszik, a Smenákkal nem érdemes vakuzni.

    VálaszTörlés
  3. nemenem. A 8M-mel összekötve oké. A symbollal nem tudom hol összekötni, és ott nem villan el expónál. Akkor lehet, hogy ez a cucc csak a 8M-mel megy? Egy hanimex x150-es ceruzaelemes vaku.

    VálaszTörlés
  4. A Symbol nekem se villant el egyetlen vakut sem, ami fellelhető a házban. Úgy néz ki, ezt kifelejtették.

    VálaszTörlés
  5. ha nincs hozzá vaku természetes fénynél jó képeket cisnál??
    köszönöm a választ : )

    VálaszTörlés
  6. Természetesen igen. Viszonylag jó minőségű objetkív van hozzá.
    Képek itt: http://lomolitosblog.blogspot.com/search/label/szmena
    Egyik sem vakuval készült.

    VálaszTörlés
  7. Szevasz Gyulus.
    Ezúton szeretném neked megköszönni hogy létrehoztad ezt a blogot. A te írásaid hatására vettem elő a családi, már már elfeledett 8M-et, és tényleg jó kis masina, szép képeket lehet vele csinálni.
    Várjuk további érdekes írásaidat.
    Üdv: Józsi

    VálaszTörlés
  8. Hello, most találtam meg a szmenás írásódat, éppen azt kerestem, hogyan rakhatok bele filmet. Van egy ősrégi Szmena 4-em, sajnos az orsó és a filmleszorító hiányzik belőle, orsót már szereztem bele filmből, viszont arra sehogy sem tudok rájönni, hogy a rekeszt hogyan tudom állítani. Nem tudom ismered e a gépet, az objektív mögötti kis előlapon vannak feltüntetve a rekeszértékek, de nem tudok rájönni hogy ezt hogy lehetne állítani. Itt egy kép róla:http://www.rus-camera.com/camera/smena-4_front.jpg

    Ugyebár, az objektív tekerésével fokuszálok, a kis vékony gyűrű a záridőt szabályozza, de a rekesz nem nagyon megy.

    Ha okosabb vagy nálam kérlek segíts!

    Köszi: Bé

    VálaszTörlés
  9. Szia, sajnos ezt a típust nem ismerem, de a képről ítélve lehet, hogy az objektív elején lévő kis ezüst színű gyűrűt kell tekergetni, ami köré a T-22, az 1:4.5, és a rekesznyílások vannak írva.

    VálaszTörlés
  10. Hurrá sikerült! :D Pontosan, a legbelső kis gyűrűt kellett tekergetni, csak mivel eléggé szorul, eddig azt se tudtam, hogy forog. Azt még el tudnád mondani, hogy miután ellőttem a képeket, utána hogyan tovább? Van egy orsóm amire feltekeredett a film, de a filmtovábbító csak egy irányba forog. Gondolom vissza kéne juttatni az eredeti tubusába. Talán vegyem ki sötétben és tekercseljem vissza? Bocsi a lámaságokért, de ötéves korom óta nem volt a kezemben filmes gép:D

    Üdv: Bé

    VálaszTörlés
  11. Szia. Ezt sajnos nem fogom tudni megmondani, mert az ilyen régi gépeknél szerintem még nincs meg az a "szabványos" módszer, ahogy általában ez működni szokott: van egy pici gomb a gép alján, azt meg kell nyomni, és a kazetta felőli oldalon lévő tekercselővel visszatekerni.
    Úgyhogy valószínűleg akkor jársz a legjobban, ha sötétben kiveszed, és simán visszahajtod a kazettába a filmet.

    VálaszTörlés
  12. Köszi, sikerült minden, befűzés után elkezdem tekerni a filmet, a tetején lévő kis tárcsa pedig mutatja, hogy hány millimétert tekertem. 40-nél megakad, ekkor lehet exponálni, utána a tetőn lévő gombot megnyomva kattan egyet, és újra 40millimétert lehet tekerni. Számlálója nincs, ha pedig végeztünk, akkor kézzel kell visszatekerni a kazettába, kipróbáltam egy itthoni, már használt, de nem előhívott filmmel. Holnap veszek bele filmet, jó mókának nézek elébe:D

    Amúgy nagyon tetszik a blog!

    Legjobbakat: Bé

    VálaszTörlés
  13. Érdekes szerkezetnek tűnik. Hiába, a hőskor. :)

    VálaszTörlés
  14. sziasztok
    ezt a szotori meg kell osztanom veletek:
    volt otthon egy 8m-ünk és egy symbolunk, mondanom sem kell, a pincében találtam a két kincsre. annyira megtetszett a két kis gép, hogy elkezdett érdekelni a fotózás,(ez volt kb. két éve). beleástam maga témába, ki is néztem magamnak egy nikon d40-et, vártam rá évezredeknek tűnő hónapokon át( kb. 14 voltam), aztán valahogy mégsem kaptam meg. ezt a szegény 8m-en bosszultam meg, konkrétan addig vágdostam a falhoz, még apró rugókra nem esett szét a stabil kis gép. most itt vagyok dslr vásárlás küszöbén ( nagyon ugy néz ki hogy 450d lesz :)) és egyre jobban érdekelnek az analóg technikák...most azért hiányzik az a kis 8m-es :( ( a symbol sem jó mechanikailag: kaiakadt a filmszám-jelző tekercs).
    de vasárnap megkörnyékezem a bolhapiacot ;)
    remélem nem untattalak :)
    üdv
    familiewutzlhofer@citromail.hu

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Nem untattál, mindig örömmel olvasok olyan történeteket, amelyekben pozdorjává zúznak analóg gépeket... :)
    Egyébként a Vaterán tizessével vásárolhatod a Szmenát:
    http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=smena&c=1032

    VálaszTörlés
  16. sziasztok
    valaki leírná nekem ezt a hány méteren hogy lesz éles a kép? láttam már vki megkapta emailen, ha nem gond én is kérnék egyet.
    ( huuhh most teljesen rá vagyok állva a smenákra)DDD
    familiewutzlhofer@citromail.hu

    VálaszTörlés
  17. sziasztok. hogy tudok filmkazettából orsót "kibuherálni?"
    kalapáccsal álljak neki vagy van kevésbé radikális megoldás is? : )
    köszönöm a választ

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    A kazetta alsó vagy felső peremét egy éles végű csavarhúzóval, vagy egy olyan kampós fajta konzervnyitóval óvatosan le lehet feszegetni, és akkor az orsó kiesik.
    Azért kell óvatosan, mert a művelet alatt fokozott a durva kézsérülés esélye.

    VálaszTörlés
  19. köszönöm szépen. ha sikerül végre működni fog a szmena mert teljesen elfelejtettem a bolhapiacon megnézni, hogy van e benne vagy nincs : S

    VálaszTörlés
  20. hello nagyon jo ez a blog , sok hasznos dolgott tudtam meg.amugy en sem ertem azt a hany meteren lesz eles a kep..:) Kuldenel egy emailt? koszi elore is
    fekike88@yahoo.com

    VálaszTörlés
  21. Szia-szia!
    Azt hiszem be kell állnom a sorba és megkérjelek, hogy egy kicsit bővebben ecseteld nekem az élesség allitást a 8M-el. E-mail: kona.lehel@gmail.com
    Előre is köszönöm válaszod! ;)

    VálaszTörlés
  22. Egy kerdes, az 8M-en a filmszamlalo hogyan mukodik :) ??

    VálaszTörlés
  23. Szia, a 8M filmszámlálója egy jó nagy kamu, új film befűzésekor kézzel kell nullára állítani, filmtovábbításkor a gép tekeri tovább. Persze a tárcsát semmi sem akadályozza abban, hogy használat közben elállítódjon, és így elveszítse a korrekt számlálást.

    VálaszTörlés
  24. Szia!

    Nemrég vettem egy smena symbolt, a blogod felkeltette a kíváncsiságom a fényképezőgéppel kapcsolatban. A kérdésem az hogy a blogon közölt képek elkészítéséhez használtál fénymérőt? Az első tekercs film van benne, és egy kicsit félek a zááridő/blende helyes beállításától, vagy esetleg mennyire lehet támpont egy canon 450D beépített fénymérője. Vagy nem egy olyan nagy ördöngősség, és pár méter film elfényképezése után gyerekjáték lesz a dolog? Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  25. Szia!
    Szerencsére a filmek nem annyira érzékenyek a halálpontos beállításokra, mint ahogyan azt a fénymérők sugalmazzák. Szerintem egy digitális kamera fénymérője bőven jó erre a célra, de még egyszerűbb, ha az ember megtanulja azt a néhány fix beállítást, amit például ebben a posztban lehet látni:
    http://lomolitosblog.blogspot.com/2010/10/egy-perces-fototanfolyam.html

    VálaszTörlés
  26. Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  27. Szervusz!
    az élességről szóló kis értekezésedet el tudnád küldeni nekem is? kakaobab@gmail.com nagyon köszönöm!
    hihetetlenül jó a blog.hihetetlenül!!!

    VálaszTörlés
  28. A múltkori smena symbol-os vásárlás után felbuzdulva, vettem egy Zenit TTL-t a smena mellé, és hozzá egy sunpak sp-140-es vakut, amit kíváncsiságból feltettem a symbolra, és ( nem kis ) meglepetésemre elsült.

    VálaszTörlés
  29. Szia!
    Bár régi a komment, de hátha. Az élességállításról szóló írásod nekem is el tudnád küldeni (fourcescfour@gmail.com)? Most kezdek el fotózni 8mmel, de ezt én sem nagyon értem.

    VálaszTörlés
  30. Szia!
    Szuper a blog, viszont az 8m-en az élességállítás számomra is nehézkes.
    Küldd el nekem is légyszi a david.rosko[kukac]gmail[pont]com -ra.

    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  31. A Smena SL és a Symbol ugyanaz? Mert szeretnék egy Smenát venni, de nem tudom, melyiket vegyem. Wikipédián a Smena SLről semmit sem találok. Eddig úgy voltam vele, hogy SymboL=SL :D

    VálaszTörlés
  32. Szia! Ez két különböző gép, én SL-t nem javaslok vásárlásra, mert ahogy látom a Camerapedián, nem olyan kazetta való bele, mint amit manapság be lehet szerezni. A Symbol viszont ezen a szinten egy használható, jó gép. Linkek:
    http://camerapedia.wikia.com/wiki/Smena_Symbol
    http://camerapedia.wikia.com/wiki/Smena_SL

    VálaszTörlés
  33. Köszönöm! Egyébként a Dianás postok nagyon hasznosak, mivel nekem is van egy, így jól jön minden segítség, ötlet. :-)

    VálaszTörlés
  34. szia!
    ha visszalátogatsz még ehhez a poszthoz, akkor: szuper ez a leírás, nemrég találtam a szekrényünkben egy smena 8m fényképezőt, a héten vettem hozzá filmet, ma/holnap napközben fogom tesztelni. :) láttam, hogy többen kérték, hogy az élességgel kapcsolatban küldj nekik egy levelet, megtennéd, hogy nekem is elküldöd? :) mivel nekem eddig csak egy kompakt kis digitális gépem volt, ezért nem világos még minden, de nagyon sokat segített a leírásod!! :)
    a blendenyílás beállításán tanakodom. ezzel kapcsolatban tudnál írni, hogy mikor melyik értéket kell használni? Nekem a Din és az ASA sajnos nem mond sokat. nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  35. Szia!
    Azt javaslom, hogy keress az interneten valami fotózással kapcsolatos leírást, mert egy ilyen komment terjedelme nem lenne elég az egész témakör ismertetéséhez. Például ezt: http://fenyertek.hu/2009/12/rekesz-es-melysegelesseg/
    De van sok hasonló. Ha ezeket végigolvasod, meg fogod érteni a "hagyományos" fotózás alapelveit: záridő - blendenyílás - filmérzékenység. És az ezek között lévő összefüggést.
    Ha digitális géped van, azon is kell lenni blandenyílásnak (legalábbis virtuálisan) meg záridőnek, sőt, érzékenységet is lehet állítani. (Ez az ASA és/vagy a DIN)
    Az általad kért rövid leírást itt találod:
    https://sites.google.com/site/bloglomolitos/melysegelesseg

    VálaszTörlés
  36. Tegnap kaptam egy Smena Symbolt de van vele egy kis problémám.
    Felhúzom de nem enged kattintani..:D
    (nagyon kezdő vagyok)...:D

    Egy bizonyos beállításnál pedig a zár nyitva marad.

    Mit lehet ezzel tenni?...

    VálaszTörlés
  37. Szia!

    Ha nem lehet exponálni felhúzás után, az arra utal, hogy esetleg elromlott a szerkezete.
    A "bizonyos beállítás" lehet a B záridő is, ami kifejezetten arra való, hogy addig maradjon nyitva a zár, ameddig az exponáló gombot nyomjuk. Ha nem így van, akkor úgy tűnik, a géped sajnos hibás.

    VálaszTörlés
  38. Nos a smena után most szereztem egy Zenit-3m fényképező gépet.
    Van már egy Ricoh rx1 esem és ahoz képest a zeniten a felhúzás után látok ki az objektíven. ez normális vagy valami nem koser?
    a Ricoh-n folyamatosan látom a keresőben a témát de a zeniten csak miután felhúztam.....

    VálaszTörlés
  39. Üdv! A napokban fogtam a kezembe az első smena symbol által készített saját fotóimat. Nagyon megtetszett a gép és az analóg fotózás egyaránt, viszont szinte semmilyen tapasztalattal nem rendelkezem. Bármilyen információt szivesen fogadok! :)
    Előre is köszönöm!
    kzskzs1986 (kukac) gmail (pont) com

    VálaszTörlés
  40. Szia!

    Lehetne egy olyan kérdésem, hogy milyen távkioldó kell a Smena 8M-hez?

    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  41. Szia! Teljesen szabványos, hagyományos mechanikus távkioldó, olyan, mint ami ezen a képen van: http://fenykepezogep-kamera.zsibvasar.hu/estatic/c1i/1729/1729434.jpg

    VálaszTörlés
  42. Köszi a válaszod, utána is nézek:)
    Szerinted B záridővel csillagjárás fotóra alkalmas lenne?
    (Digitális gépen oké, hogy mit hogyan, de alkalmas lenne ez az analóg is rá?
    Illetve ha igen, ilyen filmet szerezzek be hozzá?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  43. Én még soha nem csináltam mozgócsillagos képet, de gondolom, hogy minden további nélkül alkalmas rá.
    Szerintem nagyjából mindent ugyanúk kell beállítani rajta, mint egy digitális gépen, hiszen ugyanúgy van film érzékenység, rekesznyílás, satöbbi.
    Egy valami biztos, ez egy elég könnyű súlyú gép, úgyhogy jó masszív állvány kell neki, hogy el ne fújja a szél akció közben.

    VálaszTörlés
  44. Beszerzek egy távkioldót amit az előbb mondtál és kipróbálom;)
    Köszi még egyszer a válaszod!

    VálaszTörlés
  45. Szia! Először is gratulálok a blogodhoz. Nagyon sokat olvasom, hatására beszereztem egy Smena 8m-et. Nagyon szeretem de az élességgel még akad bajom. Azt a bizonyos élességről szóló email-t nagy szeretettel fogadnám. Köszönöm. (u.i: Miért nincsenek új posztok?)

    VálaszTörlés
  46. Szia!
    Köszi a gratulációt!
    Az nem email, hanem egy rövid leírás a mélységélességről, már ha ugyanarról beszélünk. :)
    Itt van: https://sites.google.com/site/bloglomolitos/melysegelesseg

    VálaszTörlés
  47. Sziasztok! Expozíciónál érdemes használni a 16-os szabályt. 16-os rekesszel napsütéses időben pl. 100-as film esetén 1/100 másodpercet, 200-as filmmel 1/200-ot exponálunk.

    VálaszTörlés
  48. Sziasztok! Van egy symbolom, de nem értek hozzá, magyar használati utasítást valaki tudadni?

    VálaszTörlés
  49. Szia!
    Ebben a posztban elég részletesen le van írva, hogyan kell használni.
    Ugyanakkor egy egyszerű google kereséssel is rengeteg dolgot lehet találni, még a hivatalos használati utasítását is:
    https://microsites.lomography.com/smena/smenasymbol/download/smena_symbol_manual.pdf

    VálaszTörlés
  50. Sziasztok!
    Találtam otthon egy jó állapotú Smena8M-et minden tartozéka megvan kifogástalanul működik. Filmet is vettem bele, a kérdésem annyi lenne, hogy a befűzés után rögtön elkezdhetek fotózni, vagy van még előtte valami teendőm?
    Előre is köszönöm a válaszokat💛
    Réka

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...