2008. január 12., szombat

Szmena dupla annyiért

A Vaterán vettem egy Smena Symbolt. Gyári száma: 81736571. Tehát elvileg 1981-ben került ki Iván, vagy Tamara dolgos kezei közül a leningrádi LOMO gyárban, azzal a céllal, hogy a keleti blokk úttörői megörökítsék vele nyári (építő) táborozási élményeiket. A kikiáltási ára 500 Ft. volt, de végül 1000-ért sikerült hozzájutnom, mert valaki rálicitált az árra. Nekem gyerekkoromban sose volt Szmenám, mindíg csak messziről viszolyogtam, ha láttam valakinek a nyakában lógva.

A gép maga nem rossz, zárideje 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, és "B" lehet, a blendenyílás pedig f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16 közül választható. Az objektívje a három lencséből álló 40 mm-es Triplet-43. Fénymérő nincs benne, részletes használati utasítást nem írok, a neten fellelhető, már ha valaki kíváncsi rá. Manapság már a lomography.com-on is árulják, 15 dollár 95 dollár az ára.

Smena Symbol eleje
Smena Symbol hátulja
A Triplet-43 objektív
Az export kedvéért latin betűkkel is
A hátlapon lévő tárcsa. Mi lehet a funkciója?
Időjárási szimbólumok
Kinyitva
A zár hátulról
Felhúzókar, számláló, vakupapucs
LOMO

Mivel filmmel még nem volt módom kipróbálni, elkezdődött a szokásos buhera a fekete-fehér fotópapírral. Kivágtam néhány kis darabot a fotópapírból, sötétben beraktam (egyenként) a gépbe a film helyére, a gépet állványra erősítettem, és lehetett fotózni. A Szmena nagyon alkalmas a "B" záridő megfelelő kihasználására, mivel jókora elsütőbillentyűje van, amit könnyű lenyomni, így egy adott méretű gumival könnyedén rögzíthető lenyomott állapotban.

Az expozíciók 5.6-os blendenyílással, 4 percig nyitva tartott zárral készültek.

Nem szabad elfelejtkezni az élesség beállításáról, nagy méreg, ha hosszú perceket várunk a képre, majd vegyszerekben pancsolva előhívjuk, fixáljuk, hajszárítóval szárítjuk, majd szkenneljük a képet, és kiderül, hogy az egész hiábavaló volt, mert életlen lett az egész.

Tehát itt ez a két kép a megszokott konyháról. Ez a Szmena az első olyan játékkamera a kezeim között, amelyiknek az objektívje első ránézésre nem torzít a kép széleinél. Most még nem tudom, hogy ez jó, vagy rossz.

Ne felejtsük el, hogy ezek mindössze 24x36 mm-es fotópapír darabkára készült negatívból származnak, és 600 dpi-s szkennelés után kapták meg az itt látható méretüket. Talán az apró negatív méret miatt tűnik gyengébbnek a képminőség, de az is lehet, hogy még nem pucoltam meg az objektívet, mióta megvettem.

[Update] Most olvasom (www.ussrphoto.com), hogy ebből a típusból 1971-től 1991-ig összesen 4181469 darabot gyártottak. Ezek szerint az enyémen kívül már csak 4181468 darab van valahol máshol.

4 megjegyzés:

  1. A hátsó fura tárcsa azért van a gépen, hogy emlékeztetőül beállíthasd, milyen filmet tettél bele, szóval hogy a pusholás ne véletlenszerű legyen.
    A másik hogy a vaku tartósínje középérintkezős, nincs külön szinkroncsatlakozó mint a 8m- en, az enyém (még) kifogásalanul működik.

    VálaszTörlés
  2. ha esetleg abban a szmenában, amit kinéztem vaterán, nincs orsó, akkor tudok valahogy szerezni bele? nekem csak sajnos roll filmes orsóm van, de az tuti nagy.

    VálaszTörlés
  3. Ha nincs meg az orsó, akkor egy közönséges filmkazettában lévő orsóval is lehet pótolni, és szigszalaggal rögzíteni a filmet befűzéskor (valamelyik posztban szerepel is ez a "technika" itt a blogban), de azért jobb lenne, ha meglenne, azzal egyszerűbb az élet.

    VálaszTörlés
  4. megvan az orsó az eladó szerint, a filmet is megvettem már. még a hétvégén átolvasom a hasznos tanácsokkal teli bejegyzéseket és neki látok én is :D

    VálaszTörlés

Jó, ha ide írsz valamit.

Legnépszerűbb...